Dit is hoeveel kinderbijslag je in 2025 ontvangt
Een nieuw jaar, een nieuw bedrag voor de kinderbijslag. Dat is fijn om te weten, want elke euro helpt als je kinderen sneller groeien dan je portemonnee kan bijhouden. Dit zijn de bedragen voor 2025.
Sterretjes in de handen van je kinderen tijdens het Nationale Aftelmoment of een knetterende vuurwerkfontein in de tuin. Het klinkt zo gezellig, maar schijn bedriegt. De Inspectie Leefomgeving en Transport slaat namelijk alarm: kindervuurwerk blijkt helemaal niet zo onschuldig en veilig.
Bij controles naar het zogeheten F1-vuurwerk heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dit jaar maar liefst 65 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd. Dat is een stuk meer dan de afgelopen jaren. In 2022 werd 20 procent afgekeurd en in 2023 was dit al 42,5 procent.
Bij de controle onderzocht de ILT wel 74 soorten vuurwerk, met name de fonteinen Barrage, Evo Eruption, Heaven Jewels en Volcano. Wat bleek? Slechts 16 procent voldeed aan alle veiligheidsnormen. De rest viel in de categorie ‘kleinere onvolkomenheden’.
Het grootste probleem zit ‘m in dat de fonteinen te licht zijn en al bij een zuchtje wind kunnen omvallen. Maar er is nog een reden dat dit kindervuurwerk is afgekeurd. De inspectie zag namelijk veel producten waarvan de brandende onderdelen, de zogeheten crackling, verder dan een meter wegspringen, met kans op brandwonden als gevolg. Voor een product dat als ‘veilig voor kinderen’ wordt verkocht, is dat behoorlijk schokkend.
Volgens Reinder Auwema, voorzitter vakgroep vuurwerk bij de ILT, is het onbegrijpelijk dat het afkeurpercentage wéér is gestegen. “De branche zegt dat ze haar verantwoordelijkheid neemt. Toch lijkt het tegendeel waar, aangezien er dit jaar weer meer producten niet voldoen aan de veiligheidseisen.
Vaak blijkt het te gaan om een geldkwestie, lezen we op het AD: “Een extra laagje klei onderin zo’n fontein zorgt ervoor dat het stevig blijft staan, maar dat kost geld. Ze hebben de kennis en kunde om veiliger producten te maken”, aldus Auwema. Toch gebeurt het niet, omdat het volgens de branche ‘te duur’ zou zijn.
Tekst gaat verder onder de Instagrampost
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is kindervuurwerk helemaal niet zonder risico. Sterker nog: volgens cijfers van VeiligheidNL had 15 procent van de vuurwerkslachtoffers tijdens de afgelopen jaarwisseling letsel door F1-vuurwerk. Vaak gaat het om brandwonden en oogletsel. Toch mag dit vuurwerk het hele jaar door verkocht worden. En daar zit nog een ander probleem: afgekeurde producten kunnen nog steeds bij mensen thuis liggen.
Wil je dat je kinderen veilig kunnen genieten van vuurwerk? Check dan deze tips:
Exclusief: abonnement Kek Mama met 50% korting