Deze ouders krijgen tot wel 1000 euro meer kinderopvangtoeslag in 2025

03.10.2024 11:07
geld kinderopvangtoeslag

Goed nieuws voor werkende ouders met een middeninkomen: in 2025 hoef je minder diep in de buidel te tasten voor de kinderopvang. Het kabinet heeft namelijk besloten om extra geld vrij te maken voor een flinke verhoging van de kinderopvangtoeslag. En dat is goed nieuws voor onze portemonnee!

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft laten weten dat ze de vergoedingspercentages en maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag in 2025 hebben vastgelegd. Wat betekent dit voor jou? Simpel gezegd: meer toeslag, minder kosten. Kijk, daar worden we blij van.

Lees ook: Ouders ontvangen straks dit bedrag extra per kind

Extra knaken voor kinderopvang

Komend jaar trekt de overheid maar liefst 429 miljoen euro uit om de kinderopvangtoeslag te verhogen. Dat is een eerste stap richting een nieuw systeem dat in 2027 klaar moet zijn, waar de kinderopvang bijna gratis zou moeten worden voor alle werkende ouders. Daar plukken we dus nu al de vruchten van.

Voor gezinnen met een gezamenlijk jaarinkomen tussen de € 29.400 en € 159.200 wordt een groter deel van de opvangkosten vergoed. Dat kan wel oplopen tot 1000 euro meer per jaar! Dus ben jij een van die hardwerkende ouders die soms moedeloos al je verdiende geld richting de kinderopvang ziet gaan: vanaf volgend jaar zal dit gelukkig anders zijn.

Een rekenvoorbeeldje

Om het even concreet te maken: stel, je hebt één kind op de opvang en een gezamenlijk inkomen van € 45.000. Op dit moment krijg je 87,3 procent van de kosten (tot de maximum uurprijs) terug. Maar in 2025? Dan wordt dat maar liefst 96 procent. Ja, je leest het goed: bijna 100 procent.

Lees ook: Met deze 5 bespaartips krijg je nóg meer zin in de feestdagen (en zijn goed voor de portemonnee)

Nieuwe prijzen in 2025

De maximum uurprijzen voor kinderopvang gaan in 2025 ook iets omhoog, maar slechts een beetje, hoor, geen zorgen. Namelijk slechts € 0,04. Dit zorgt ervoor dat kinderopvang toegankelijk én van goede kwaliteit blijft. Win-win, toch?

Dit zijn de maximum uurprijzen voor 2025:

  • Dagopvang: € 10,71
  • Buitenschoolse opvang: € 9,52
  • Gastouderopvang: € 8,10

Let op: kinderopvangorganisaties en gastouders bepalen hun eigen tarieven, dus het kan zijn dat jij meer betaalt dan deze maximum prijzen. Dat verschil betaal je dan gewoon zelf. Maar hé, elk beetje extra toeslag helpt, toch?

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.