Ruzies, zuchten, oogrollen of gewoon een flinke relatiedip. Ja, ook in de beste relaties komt het voor. Sociaal psycholoog Giulia Zoppolat onderzocht waarom we soms zó klaar zijn met onze partner. En ze kwam uit op de twee meest voorkomende relatieproblemen: ambivalentie en afleiding.
Lees verder onder de advertentie
Je houdt van hem omdat hij altijd zo relaxt is, maar ondertussen erger je je dood omdat hij alles op z’n beloop laat. Of hij kan je steunen als niemand anders dat doet, maar je verhaal over die rotopmerking van je collega? Ho maar, hij hoort niet eens wat je zegt, omdat z’n ogen op z’n telefoon vastgelijmd zitten.
Lees verder onder de advertentie
Positieve en negatieve gevoelens
Volgens Zoppolat is dat gevoel – zowel positieve als negatieve emoties richting je partner voelen – heel normaal. Dit gevoel wordt ook wel ambivalentie genoemd. Zoppolat legt aan Scientias uit: “Het begrijpen van ambivalentie is belangrijk, omdat de meeste stellen ambivalentie zullen ervaren in hun relatie, maar het wordt niet vaak erkend en mensen kunnen het gevoel hebben dat het een ongewone ervaring is terwijl dat niet zo is.”
De tweede grote relatiekiller? Te veel afleiding. Misschien ken je het wel: je vertelt over een gênante situatie op het schoolplein, maar je partner zit in een TikTok-rabbit hole en heeft geen aandacht voor je. Pijnlijk én schadelijk. “Stellen die tijdens gesprekken afgeleid zijn, begrijpen elkaar slechter en krijgen vaker conflicten”, zegt Zoppolat.
Lees verder onder de advertentie
Swipe je telefoon aan de kant
De oplossing is volgens de sociaal psycholoog simpel: leg je telefoon weg en wees écht aanwezig. “Stellen die meer gefocust zijn tijdens gesprekken, hebben minder misverstanden en verbinden zich sterker met elkaar.” Dus, swipe je telefoon gewoon een keer aan de kant.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Dat je soms gemengde gevoelens hebt of baalt van je partner is heus niet het einde van de wereld. “Het besef dat dit normaal is, helpt om conflicten met minder angst aan te gaan”, zegt Zoppolat. Het is geen ramp, maar een kans om te ontdekken wat je écht wil. En misschien is het enige wat jullie nodig hebben simpelweg: scherm weg, focus aan.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]