Een Huis Vol is weer begonnen en dit seizoen maken we kennis met een nieuw 10-koppig gezin: de Bakhcha’s.
Lees verder onder de advertentie
Moeder Samira vertelt op de website van KRO-NRCV over de allereerste ontmoeting met Ali, de vader van haar acht kinderen. “Ik zag Ali voor het eerst in Marokko. Hij woonde daar en ik was er op vakantie. Toen ik hem zag dacht ik gelijk: dat is een man waarmee ik zou willen trouwen. Ik was flabbergasted, dus we hebben nauwelijks een woord gewisseld.”
Lees verder onder de advertentie
Drie jaar later slaat de vonk pas over. “Mijn zusje is getrouwd met Ali’s broer en zo kwam ik aan zijn nummer. Ik belde hem, hij kwam naar Nederland en er was gelijk een vonk. We hadden elkaar nooit eerder gesproken, maar ik kende hem door en door. Heel gek was dat. Sindsdien zijn we samen.”
Ali verhuist naar Nederland, maar vindt het in het begin flink wennen. Gelukkig zit hij inmiddels al jaren goed op zijn plek in Amsterdam waar hij een succesvol schoonmaakbedrijf runt. Hij en Samira komen uit een grote gezinnen en hadden ze niet gedacht zelf een huis vol te krijgen. Toch hadden ze niet anders gewild. Ali: “Een groot gezin is gezellig en het houdt je fit. Het is moeilijk uit te leggen hoe mooi het is. Een hele beleving.”
Lees verder onder de advertentie
Samira en hij zijn inmiddels 24 jaar samen en hebben acht kinderen gekregen. Vier dochters: Dikra, Tassnim, Anssam en Nour en vier zoons: Saad, Jassem, Adam en Achraf. Oudste zus Nour (21) past regelmatig op de jongste spruit Achraf (1). “Zonder dat wij het hoeven vragen, voelt zij aan dat ze ons ermee helpt als ze even met haar broertje op pad gaat,’ vertelt Samira. En ook de jongere kinderen helpen mee. ‘Dat vinden ze niet altijd leuk, maar het hoort erbij.”
Familie is in de Marokkaanse cultuur erg belangrijk: “Iedereen loopt bij elkaar in en uit, je hoeft niet af te spreken. Dat proberen we hier ook. Zo creëer je dat je niet individueel gaat leven. Als je naar elkaar omkijkt, leef je nooit alleen.” Dat geven ze de kinderen ook mee.
Een huis vol zie je elke werkdag om 19.00 uur bij KRO-NCRV op NPO 1 en op NPO Start.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag