De roze wolk van Grace Bingham en Ewan Murray uit het Engelse Sutton-in-Ashfield kleurde afgelopen week blauw en uiteindelijk zelfs zwart. Hun dochter staat op het geboortecertificaat namelijk geregistreerd als zoon. En de fout is onomkeerbaar.
Lees verder onder de advertentie
Afgelopen week gaven kersverse ouders Grace Bingham en Ewan Murray hun dochter aan bij de gemeente. Alleen, na een paar gebroken nachten, merkten ze niet dat de ambtenaar het verkeerde geslacht op het geboortecertificaat had geschreven. Hun meisje Lilah stond geregistreerd als jongen. Aan The Guardian vertellen ze: “We waren geschokt, maar we gingen er wel vanuit dat het een makkie zou zijn om dat recht te zetten, omdat we de fout enkele seconden na het maken al opgemerkt hadden.”
Maar fout blijkt vooralsnog onomkeerbaar. “De ambtenaar en haar manager boden hun excuses aan, maar dat verandert niets. Geboortecertificaten kunnen niet bewijzigd worden. Er kan alleen een correctie in de kantlijn gemaakt worden.” Maar dat is onvoldoende, volgens haar moeder. “Mensen die een geboortecertificaat lezen, kunnen gemakkelijk een kleine notitie in de kantlijn over het hoofd zien – wat betekent dat Lilah als wellicht als man wordt gezien wanneer ze zich aanmeldt voor school, een paspoort, banen – voor alles waarvoor ze een volledig geboortecertificaat nodig heeft.”
Lees verder onder de advertentie
‘Kapot van’
“Lilah zou ook kunnen geloven dat ze niet als meisje is geboren, maar dat er iets vreemds, biologisch gebeurde toen ze werd geboren,” zegt Grace. “Ik voel me gewoon zo schuldig. Ik huil voortdurend en ik ben er helemaal kapot van.” Het stel heeft een klacht ingediend bij het GRO (General Register Office), maar heeft te horen gekregen dat de verantwoordelijkheid voor een waarheidsgetrouwde registratie bij de aangever ligt. Er is momenteel geen wettelijke mogelijkheid dit aan te passen.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Nog één mep en ik vertrek, dacht Yvonne (39) steeds. Toen vier jaar later – vele klappen en vernederingen verder – haar man Ivar ook een tik gaf aan dochter Milou (nu 5), had ze eindelijk de moed hem te verlaten.