Moeders zijn rolmodel: Meisjes kiezen vaker voor techniek

03.07.2024 12:57

Jongens kiezen nog altijd vaker voor technische vakken op de middelbare school dan meisjes. Maar verrassend genoeg blijkt dat meisjes met een technisch opgeleide moeder veel vaker een technisch vakkenpakket kiezen.

Uit onderzoek van CBS blijkt dat in 2022 maar liefst 28 procent van de jongens voor techniek koos, tegenover slechts 10 procent van de meisjes. Toch is er hoop: de invloed van moeders is aanzienlijk.

Moeder als rolmodel

Op het vmbo, havo of vwo: jongens zijn overal technischer ingesteld dan meisjes. Specifiek op havo en vwo gaat het om de profielen Natuur en Techniek of de dubbele combinatie met Natuur en Gezondheid. Op het vmbo valt de sector techniek onder het technische profiel.

Opvallend is dat de technische achtergrond van moeders meisjes inspireert om ook voor techniek te kiezen. In 2022 koos 21 procent van de meisjes met een technische moeder voor een technisch profiel, tegenover slechts 10 procent van de meisjes zonder technische moeder. De rol van vaders lijkt hierin minder belangrijk, waarschijnlijk omdat moeders doorgaans meer betrokken zijn bij de opvoeding. Deze cijfers laten zien hoe belangrijk rolmodellen zijn.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.