Vandaag is het Wereld Menstruatiedag. Een dag waar we nog steeds bij stilstaan, omdat er zelfs anno 2024 nog een taboe rust op menstruatie. Om die reden lanceert Women Inc. de campagne Gewoongesteld om het taboe rondom menstruatie te doorbreken.
Lees verder onder de advertentie
Maar liefst een op de tien vrouwen heeft weleens te maken gehad met menstruatiearmoede, blijkt uit het rapport van Women Inc. Dit houdt in dat ze geen geld hebben voor menstruatieproducten, zoals maandverband of tampons. Ruim de helft van de vrouwen vindt deze producten te duur en meer dan 60 procent is van mening dat menstruatieproducten gratis horen te zijn.
Niet alleen vrouwen, ook mannen delen negatieve gevoelens over de menstruatie. Ongeveer 48 procent van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar vindt zichzelf vies tijdens het menstrueren. Ook jongens vinden menstruatie vies (37 procent), beschamend (29 procent) en zelfs walgelijk (23 procent). Maar liefst 34 procent van de vrouwen in Nederland praat niet graag over ongesteld zijn, een op de drie jongens vindt dat dit een privé topic moet blijven en een kwart van de vrouwen houdt het daarom ook liever geheim als de rode vlag uithangt.
Het taboe reist zelfs mee naar het toilet. Bijna de helft van de vrouwen voelt zich ongemakkelijk om naar het toilet te gaan met een tampon of maandverband in de hand wanneer kennissen, collega’s of studiegenoten in de buurt zijn. Wat een gedoe! Dit kan, en moet, anders. Hoe kun jij je dochter(s) helpen zich niet te schamen?
Lees verder onder de advertentie
Open communicatie: Creëer een open sfeer waarin je dochter zich comfortabel voelt om vragen te stellen over menstruatie en haar lichaam. Moedig haar aan om altijd met jou te praten als ze ergens over twijfelt.
Informeer haar: Geef je dochter leeftijdsgeschikte informatie over menstruatie, zoals wat het is, waarom het gebeurt en wat ze kan verwachten. Gebruik boeken, online bronnen of zelfs educatieve video’s om haar te helpen begrijpen.
Lees verder onder de advertentie
Demonstreer: Laat haar zien hoe ze menstruatieproducten zoals tampons en maandverband moet gebruiken. Dit kan haar helpen zich zelfverzekerder te voelen als het tijd is om ze zelf te gebruiken.
Normaliseer het: Bespreek menstruatie als een natuurlijk onderdeel van het leven dat vrouwen over de hele wereld ervaren. Benadruk dat het niets is om je voor te schamen en dat het normaal is om erover te praten.
Lees verder onder de advertentie
Deel ervaringen: Deel je eigen ervaringen met menstruatie met je dochter. Vertel haar hoe het voor jou was toen je voor het eerst ongesteld werd en hoe je ermee omging. Dit kan haar geruststellen en laten zien dat ze niet alleen is.
Emotionele ondersteuning: Bied emotionele ondersteuning en begrip als je dochter zich ongemakkelijk of verward voelt over menstruatie. Luister naar haar zorgen en help haar te begrijpen dat het volkomen normaal is om zich zo te voelen.
Vier het: Maak van de eerste menstruatie een speciale gelegenheid door het te vieren. Geef haar een klein cadeautje of neem haar mee uit eten om deze mijlpaal te markeren. Dit kan haar zelfvertrouwen vergroten en haar laten zien dat menstruatie iets positiefs is.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.