Advocaat Merel Larooi (Malou Gorter) uit het geliefde Oogappels is niet bepaald het meest toegankelijke karakter uit de serie. Toch weet ze elk seizoen een stukje van je hart te veroveren met haar realistische – oké, en tikje zwartgallige – kijk op de wereld. De speech die Merel tijdens de aflevering van 4 oktober gaf, moet iedere vader (en ‘ambitieuze bitch’) even zien!
Lees verder onder de advertentie
Merel is in het verse seizoen weer aan het werk, ditmaal bij een corporate advocatenkantoor vol stereotyperingen.
De eerste weken
Als een collega tijdens haar verlof haar baby op kantoor komt laten zien, geeft ze aan dat ze een week langer vakantie wil opnemen voordat ze terugkomt. Dit in verband met het wennen van haar kindje op het kinderdagverblijf. De eerste wijze les die Merel voor haar collega heeft is als volgt: “Dat die eerste weken een grote roze wolk zijn, is vooral een lulverhaal. Het is vooral wennen en moeilijk en eenzaam en al die andere dingen.” Preach it!
Lees verder onder de advertentie
Papadag
Maar Merel is nog niet klaar. Niet veel later daarna vraagt ze aan haar mannelijke collega’s of ze kinderen willen en zo ja, hoe zij dat gaan regelen met werk. Laconiek antwoordt een van de mannen dat de kinderen gewoon naar de crèche gaan. “En als ze ziek zijn of een studiedag hebben?” vraagt Larooi. Een collega antwoordt dat hij denkt aan een papa-dag. Dit raakt een gevoelige snaar, want dan volgt het belangrijkste betoog dat Merel ooit gegeven heeft:
Lees verder onder de advertentie
“Er zijn weinig woorden waar ik zo’n hekel aan heb, als aan het woord papa-dag. Omdat ik het onuitstaanbaar vind, dat als mannen één dag in de week thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen, ze een schouderklopje krijgen. Terwijl hun vrouw – als ze haar kind 4 dagen in de week naar de crèche brengt, een ambitieuze bitch is.
En stél, je baas stemt in en je krijgt een papadag. Dan blijven er nog altijd 4 dagen per week over. Dagen waarop je je kind niet naar de crèche kunt brengen omdat het naar het consultatiebureau moet, of omdat je hem van school moet halen omdat hij luizen heeft of omdat hij uit het klimrek is gedonderd. Terwijl jij net op het punt stond om te vertrekken naar de rechtbank. En dan heb ik het nog niet eens over zwemlessen of schoolreisjes waar ouders mee moeten als begeleider. Herfst-Paas-Kerst-presentaties waar je geacht wordt je neus te laten zien, 10 minuten-gesprekken, hockeytrainingen, pianoles…”
Een mannelijke collega wil tussendoor nog even zeggen: “Het regelt zich vanzelf toch…”
Merel: “Nou, in mijn ervaring regelen de dingen zich zelden vanzelf, James.”
Het antwoord: “Jezus, Merel, misschien gaat het allemaal wel veel beter dan…”
Het krachtige slot van Merel: “Dat hoop ik, dat hoop ik écht, want nu zijn het 9 van de 10 keer de moeders die zich in 3000 bochten wringen om de dingen op te lossen en die zich dag en nacht schuldig voelen, omdat ze het gevoel hebben dat ze overal tekort schieten. En daarom zit er een vrachtlading aan jonge ambitieuze vrouwen in de ziektewet met een burn-out. En dat is onrechtvaardig en niet eerlijk!”
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.