Als kersverse ouder wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten in je babybubbel. Nou, in déze Europese landen moet dat wel lukken, want zij scoren het hoogst op betaald ouderschapsverlof.
Lees verder onder de advertentie
En zó hoog – of eigenlijk laag – scoort Nederland.
Betaalde ouderschapsverlofdagen per land
Online marketingbureau Reboot keek per land naar het aantal betaalde verlofdagen, maar ook naar de verschillen tussen vaders en moeders. Roemenië steekt er met kop en schouders bovenuit met een totaal van 746 (!) verlofdagen. Moeders krijgen daar 111 dagen toegewezen, vaders vijftien. De dagen die overblijven, mogen ze verdelen. Het land wordt op de voet gevolgd door Letland, waar ouders in totaal 740 dagen betaald ouderschapsverlof krijgen. Wel opvallend: moeders krijgen 448 verlofdagen, vaders slechts acht. Op de derde plek staat Litouwen, dat moeders 98 betaalde verlofdagen geeft en vaders 23. Vervolgens mogen ze de overige 311 dagen samen verdelen. Benieuwd welke Europese landen ook zo’n lang betaald ouderschapsverlof aanbieden? De top tien:
Tot zover het goede nieuws. Er zijn namelijk ook een hoop Europese landen waar het betaald ouderschapsverlof wat minder goed geregeld is. Zo krijgen moeders in Ierland maar 27 dagen en vaders tien dagen betaald ouderschapsverlof. Ook Nederland komt niet als beste uit de bus met tachtig dagen betaald ouderschapsverlof voor moeders en achttien voor vaders. Vanaf augustus 2022 geldt een nieuwe regeling: ouders krijgen dan negen weken van het ouderschapsverlof deels doorbetaald. De volledige top tien van Europese landen met het minste aantal betaalde verlofdagen vind je hieronder.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.