Schokkend: onderzoekers ontdekken micro- en nanoplastics in de placenta

Illustratie bij: Schokkend: onderzoekers ontdekken micro- en nanoplastics in de placenta Beeld: Getty Images
Melanie Borgman
Melanie Borgman
Leestijd: 3 minuten

We wisten al dat micro- en nanoplastics zich overal in nestelen: van de bodem onder onze voeten tot in ons lichaam. Maar nu blijkt uit nieuw onderzoek dat deze piepkleine plasticdeeltjes ook voorkomen in de placenta, vooral bij te vroeg geboren baby’s.

Lees verder onder de advertentie

Microplastics zijn kleine stukjes plastic, kleiner dan vijf millimeter. Nanoplastics zijn zelfs zó miniscuul dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Ze zitten in ons voedsel, in de lucht die we inademen en blijkbaar ook in de organen die tijdens de zwangerschap zo’n cruciale rol spelen.

Lees verder onder de advertentie

Onderzoekers vonden eerder al plasticdeeltjes in onder andere onze hersenen, longen, het bloed en de lever. Maar dit keer richtten ze zich op de placenta. De resultaten? Allesbehalve geruststellend.

Meer plastic bij prematuur geboren baby’s

In totaal werden 175 placenta’s onderzocht, waarvan 75 van baby’s die te vroeg geboren waren. Wat bleek? De hoeveelheid micro- en nanoplastics in die placenta’s lag schrikbarend hoog, veel hoger dan bij voldragen baby’s. Onderzoeksleider Enrico Barrozo legt aan Scientias uit: “We ontdekten dat er maar liefst 121,9 keer meer plastic in de placenta zat dan in het bloed. Dat is nogal wat.”

Lees verder onder de advertentie

Het feit dat er meer plasticdeeltjes in de placenta’s van prematuur geboren baby’s zaten, verbaasde de onderzoekers. “Je zou verwachten dat hoe langer een zwangerschap duurt, hoe meer plastic zich ophoopt”, zegt Barrozo. “Maar we zagen juist het tegenovergestelde.” Dat roept de vraag op of er andere, onbekende factoren zijn die meespelen.

Schadelijk voor de baby?

Of al dat plastic direct schadelijk is, weten de wetenschappers nog niet zeker. “We hebben meer onderzoek nodig om te begrijpen wat de effecten precies zijn”, vertelt senior onderzoeker Kjersti Aagaard. Toch vermoeden de onderzoekers dat de plasticophoping mogelijk een rol speelt bij vroeggeboortes.

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Kun je het voorkomen?

De grote vraag: kun je als aanstaande moeder iets doen om die ophoping van microplastics tegen te gaan? Een simpel antwoord is er helaas niet. Aagaard geeft wel wat tips: “Vermijd plastic in de keuken, zoals het opwarmen van eten in plastic bakjes in de magnetron. En probeer wegwerpplastics, zoals plastic flesjes, te verminderen.” Maar het echte probleem zit volgens haar in de industrie en de grootschalige productie van plastic.

Lees verder onder de advertentie

Nog veel vragen

Hoe de deeltjes precies in de placenta terechtkomen en waarom ze zich daar ophopen, is nog een raadsel. “We weten dat de placenta fungeert als filter tussen moeder en kind, maar hoe de plastics precies door dat filter heen komen, moeten we nog verder uitzoeken”, zegt Barrozo.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken