Ben of heb jij een middelste kind? Dat is behoorlijk uniek! Het New York Magazine trekt namelijk aan de bel: het middelste kind is aan het uitsterven. En dat is ook in Nederland aan de hand.
Lees verder onder de advertentie
Het middelste kind sterft uit
Waar grote gezinnen vroeger de norm waren, kiezen we er nu steeds vaker voor om het bij één of twee kinderen te houden. Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien we tegenwoordig de zorg voor de kinderen vaak met een baan combineren. Vroeger lag dat toch iets anders, toen mannen werkten en vrouwen thuis waren met het kroost. De cijfers liegen er niet om: het aantal gezinnen met drie of meer kinderen is sinds de jaren zeventig met de helft afgenomen. En die dalende lijn zet zich voort. In 2006 had 17% van de gezinnen drie of meer kinderen thuis. Vorig jaar was dat 16%. Weer een procentje minder dus. Naar verwachting zal het in 2050 gedaald zijn naar 15%.
Lees verder onder de advertentie
Geen gunstige ontwikkeling
Als er minder gezinnen van drie of meer kinderen zijn, zal ons land ook steeds minder middelste kinderen tellen. Het is misschien een logische ontwikkeling, maar volgens experts is het dalende aantal middelste kinderen geen gunstige ontwikkeling. Er zouden namelijk heel veel voordelen zitten aan de middelste zijn. Zo blijkt uit onderzoek van de Stanfort University dat middelste kinderen vaak socialer, avontuurlijker, onafhankelijker en empathischer zijn. Daarnaast zouden ze op latere leeftijd vaker succesvol zijn, mede omdat ze erg goed zijn in onderhandelen. Nou, steek die maar in je zak, middelste kind!
Lees verder onder de advertentie
Eeuwig onderschat
In The Cut, onderdeel van New York Magazine, wordt zelfs geschreven dat de kwaliteiten van middelste kinderen onmisbaar zijn voor de wereld. Zo noemt de auteur van het artikel, Adam Sternbergh, middelste kinderen ‘vredesstichters, heel diplomatiek en harde werkers’. Dat laatste heeft volgens hem geen prettige oorzaak. Middelste kinderen zouden namelijk het gevoel hebben dat ze extra hun best moeten doen om uit te blinken, omdat het ze in het gezin nogal eens tussen wal en schip vallen. Psycholoog Catherine Salmon is het met Adam eens en noemt middelste kinderen ‘eeuwig onderschat’. Volgens haar hebben ze een grotere kans om veel te bereiken en de wereld te veranderen dan oudsten of jongsten binnen het gezin.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?