Door de huizenmarkt die oververhit is, worden minder baby’s geboren, zo blijkt uit onderzoek. Demograaf Daniël van Wijk deed onderzoek naar de dalende geboortecijfers en de steeds hoger wordende huizenprijzen. In sommige regio’s in ons land zijn die huizenprijzen flink omhooggeschoten de laatste jaren. Met als resultaat dat daar een stuk minder baby’s zijn geboren.
Lees verder onder de advertentie
Van Wijk heeft 40 regio’s in Nederland onder de loep genomen en ontdekte dat in gebieden met torenhoge huizenprijzen minder baby’s ter wereld komen vergeleken met gebieden waar de huizen nog enigszins betaalbaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Hoge huizenprijzen zorgen voor minder baby’s
In cijfers ziet dat er zo uit: in 2010 werden er in heel Nederland nog ongeveer 184.000 kinderen geboren. In 2022 waren dat er zo’n 168.000. Op dure plekken zoals Groot-Amsterdam, waar de huizenprijzen het hoogst zijn, zie je dat het aantal kinderen per vrouw is gedaald van 1,64 in 2010 naar 1,23 in 2022. In Zuid-Limburg, waar de huizenmarkt minder gespannen is, daalde dit aantal minder hard: van 1,53 naar 1,34 per vrouw.
Lees verder onder de advertentie
De krapte op de woningmarkt is een belangrijke verklaring van het dalende geboortecijfer en de hoge huizenprijzen. Jonge mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden die geschikt is voor kinderen. Als ze dan eindelijk een huis vinden, gaat een groot deel van hun inkomen op aan de hoge woonlasten. Kinderen zijn dan gewoonweg te duur en worden tijdelijk uitgesteld of komen helemaal niet meer.
Ook andere dingen spelen mee het dalende geboortecijfer
Het is lastig om te bewijzen dat de daling van het geboortecijfer puur door de hoge huizenprijzen komt. Van Wijk wijst ook op andere factoren, zoals minder stabiele relaties tussen jongvolwassenen en onzekerheden op de arbeidsmarkt. Daarnaast maken mensen zich zorgen over het klimaat en is het inkomen de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Deze zaken spelen waarschijnlijk ook een rol.
Lees verder onder de advertentie
Van Wijk is van plan om hier verder onderzoek naar te doen, omdat hij begrijpt dat dit onderwerp veel mensen bezighoudt.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als moeder zou je je soms het liefst willen opsplitsen om je kind niet achter te hoeven laten, ook al weet je dat ie in goede handen is. Vooral bij oma. Althans, dat hoop je dan altijd maar. Toen Vanessa (35) thuis kwam, was de oppas van haar driejarige zoontje nergens te bekennen..
Serena Verbon (Beautylab) heeft op haar achtendertigste haar hypotheek – als single mom! – afgelost. Hoe heeft ze dit gedaan en is dat voor anderen ook verstandig om te doen?
Een kraamcadeau is een goedbedoelde verrassing voor de kersverse ouders en de pasgeboren spruit, maar soms krijg je iets waar je totaal niet op voorbereid bent. Hannelore (37) wist niet goed hoe ze moest reageren op het kraamcadeau van haar tante.
Eva kreeg toen ze zwanger was hyperemesis gravidarum: extreme misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap. Alsof dit nog niet erg genoeg was, geloofde haar leidinggevende niet dat ze echt zo erg en zo vaak ziek was en werd ze uiteindelijk ontslagen. Pure zwangerschapsdiscriminatie.
Iedere ouder wil de eerste verjaardag van hun kind speciaal maken. Maar wat begon als een bescheiden feestje met familie en vrienden, eindigde voor Alaya in een groots evenement met een gastenlijst van honderd man, een ballonnenboog en een rekening waar ze liever niet te lang naar kijkt.