Zing jij nog slaapliedjes voor je kind? Dan behoor je tot de minderheid! Steeds minder ouders wagen zich nog aan een liedje voor het slapengaan, zo blijkt uit onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Slaapliedjes blijken onder millennials helemaal niet populair. Twee op de drie ouders geven aan nooit een slaapliedje voor hun kind te zingen.
Ouders zingen nauwelijks slaapliedjes
De Britse organisatie The Lullaby Trust liet dit onderzoek uitvoeren onder ouders met kinderen tot vijf jaar. De resultaten zijn teleurstellend. Zangkunsten beoefenen (of die van ouders aanhoren) voor het slapen is namelijk hartstikke goed voor baby’s en kinderen.
Lees verder onder de advertentie
De voordelen van slaapliedjes
Zo heeft de University of Montreal eens uitgevogeld dat zang erg kalmerend werkt voor baby’s. Ze worden kalmer wanneer hun ouders voor ze zingen dan wanneer ze tegen hun baby praten. Maar ook voor oudere kinderen werken slaapliedjes positief. Zo zou het positieve invloed hebben op de latere schoolcarrière van een kind en zijn emotionele welzijn.
Lees verder onder de advertentie
Pijn verzachten
Het is extra slim om een slaapliedje voor je kind te zingen als hij pijn heeft. Bijvoorbeeld als er tandjes doorkomen of je baby last heeft van darmkrampjes. Het verzacht namelijk de pijn. Onderzoekers kwamen hier achter toen ze honderden baby’s het liedje Deep sleep van het album Bedtime Mozart: Classical lullabies for babies lieten horen terwijl ze de hielprik kregen. Wat bleek? De onderzoekers konden aantonen dat de baby’s die het liedje hoorden minder pijn hadden dan baby’s die de hielprik kregen zonder muziek.
Lees verder onder de advertentie
Waar zijn die zingende vaders?
Laat ook je partner eens een moppie voor je kind zingen! Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de ouders die nog wel voor hun kind zingen vooral moeders van 45 jaar en ouder zijn. Millennial-moeders zingen nauwelijks, maar vaders al helemaal niet! Inspiratie voor een leuk slaapliedje nodig? Hebben we voor je:
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag