Minder suiker tijdens de zwangerschap en in de eerste twee levensjaren van kinderen, helpt op latere leeftijd tegen diabetes en hoge bloeddruk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder Britse volwassenen. Mensen die weinig suiker aten in de baarmoeder en als jonge kinderen, hadden minder vaak met deze ziektes te maken.
Lees verder onder de advertentie
De eerste 1000 dagen zijn cruciaal
In de eerste 1000 dagen van een baby – vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag – zijn goede voedingsstoffen cruciaal voor een gezonde toekomst. In de buik halen baby’s eerst hun voedingsstoffen uit wat hun moeder eet en na de geboorte gaat dat over in melk en babyhapjes.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers ontdekten dat het beperken van suiker tot de aanbevolen hoeveelheden leidde tot maar liefst 35 procent minder kans op diabetes type 2 en 20 procent minder kans op een hoge bloeddruk op middelbare leeftijd. Bovendien ontstonden deze chronische ziekten gemiddeld vier tot twee jaar later bij mensen die als kind weinig suiker binnenkregen, vergeleken met kinderen die meer suiker hadden geconsumeerd.
Wat kunnen we leren van de Britse suikerrantsoenen?
De wetenschappers gebruikten een zogenaamd “quasi-experiment” in Groot-Brittannië, waar in de jaren vijftig na de Tweede Wereldoorlog suiker tien jaar lang op rantsoen stond. Het rantsoen was vergelijkbaar met moderne richtlijnen. Toen de rantsoenen in 1953 werden opgeheven, verdubbelde de suikerinname direct. Van ongeveer 40 gram naar zo’n 80 gram per dag. De onderzoekers vergeleken de gezondheid van 38.000 mensen die in deze periode werden geboren met die van 22.000 mensen die vlak na het rantsoen zijn geboren. De resultaten toonden aan dat mensen die tijdens het rantsoen zijn geboren en opgegroeid, een aanzienlijk lager risico hadden op diabetes en hoge bloeddruk.
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor jonge ouders?
In het VK wordt aangeraden dat volwassenen niet meer dan 30 gram vrije suikers per dag consumeren, maar voor kinderen onder de vier zijn er geen specifieke richtlijnen. Het advies is wel om suikerhoudende dranken en toegevoegde suikers in voeding te vermijden. Maar met de overvloed aan toegevoegde suiker, zelfs in baby- en peutervoeding, kan dit voor ouders een flinke uitdaging zijn.
Lees verder onder de advertentie
Tadeja Gračner, onderzoeker aan de University of Southern California, benadrukt het belang van minder suiker in de vroege kinderjaren. Ze roept daarbij ook voedingsproducenten op om meer gezonde keuzes aan te bieden voor baby’s en jonge kinderen en zich verantwoordelijker op te stellen in de marketing en prijsstelling van suikerhoudende producten gericht op kinderen. Niet alleen de ouders zijn hiervoor verantwoordelijk, zo stelt ze.
Professor Keith Godfrey van de Universiteit van Southampton zegt: “Dit is overtuigend nieuw bewijs, dat verdere ondersteuning biedt dat het verminderen van de blootstelling van de ongeboren baby en pasgeboren baby aan suiker blijvende voordelen heeft, waaronder het verlagen van het risico op diabetes en hoge bloeddruk op latere leeftijd. De bevindingen komen overeen met ons onderzoek dat lagere percentages obesitas laat zien bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap voedsel met een lage glycemische index eten, dat langzamer wordt verteerd en opgenomen, wat zorgt voor een langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel.”
Lees verder onder de advertentie
Dr. Nina Rogers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine voegt daaraan toe dat publieke gezondheidsinitiatieven zich op deze belangrijke eerste levensfase moeten richten, zodat ouders toegang hebben tot betaalbare en suikervrije voeding van hoge kwaliteit.
De conclusie? Minder suiker in die eerste 1000 dagen biedt kinderen een gezondere toekomst. Tijd om als ouder én als maatschappij die eerste hapjes en snacks wat beter onder de loep te nemen!
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.
Dat het ouderschap zwaar is, zal weinig moeders verbazen. Maar wist je dat meer dan 1 op de 4 moeders tijdens het voeden in slaap valt? Begrijpelijk? Absoluut. Maar ook risicovol, zeggen experts tegen Parents. Zo houd je volgens hen jezelf én je baby veilig.
Er zijn soms schoonmoeders die graag hun eigen plan trekken. Zo ook de schoonmoeder van Anjelica. Ze had duidelijk gemaakt dat alléén haar vriend bij de bevalling mocht zijn, maar raad eens wie er opdook? “Ze was stilletjes de ziekenhuiskamer ingeslopen.”