Je werkt hard, regelt het thuis allemaal als een pro en kijkt altijd reikhalzend uit naar dat extra zakcentje in mei: het vakantiegeld. Maar dit jaar krijg je als parttime werkende flink minder.
Lees verder onder de advertentie
Ben jij een parttime werkende mama? Dan is het vakantiegeld een fijn extraatje. Een dagje uit met het gezin, wat nieuws voor in de tuin, of gewoon wat lucht op de spaarrekening. Alleen: dit jaar valt dat extraatje ineens een stuk lager uit dan je gewend bent, weet Metro. Dat is geen foutje op je loonstrook, maar helaas de realiteit.
Lees verder onder de advertentie
Minder vakantiegeld
De Belastingdienst heeft wat geschoven met heffingskortingen en belastingschijven. En hoewel dat misschien klinkt alsof het vooral miljonairs raakt, zijn het juist mensen met een lager inkomen die dit merken – en ja, daar vallen veel parttime werkende moeders onder.
Een voorbeeld: verdiende je vorig jaar zo’n 1.000 euro per maand? Dan krijg je dit jaar ongeveer 213 euro minder vakantiegeld dan toen. Auw.
Heb je een modaal inkomen (ongeveer 3.588 euro per maand), dan ga je er ook op achteruit, al is het iets minder dramatisch: zo’n 8 euro minder vakantiegeld. Verdien je anderhalf keer modaal? Ook dan daalt het bedrag licht. Maar verdien je twee keer modaal of meer? Lucky you – voor jou blijft het vakantiegeld dit jaar precies gelijk aan vorig jaar.
Goede vraag. Vakantiegeld is bruto een vast percentage van je jaarloon (meestal 8%). Maar over dat bedrag moet je belasting betalen, en juist daar zit nu de kneep. Door veranderingen in de belastingregels betaal je over je vakantiegeld meer belasting dan vorig jaar – en dus houd je netto minder over. Wie voelen dit het meest? Mensen met een parttime baan en lage tot middeninkomens.
Lees verder onder de advertentie
Meer vakantiegeld
Oké… maar is er dan ook goed nieuws? Ja, verrassend genoeg wel! Werk je fulltime en verdien je het minimumloon? Dan krijg je er dit jaar juist meer bij:
Werk je 36 uur? Dan krijg je 236 euro méér vakantiegeld
Werk je 38 uur? Dan is dat 146 euro extra
En werk je 40 uur? Dan kun je rekenen op 188 euro extra
Dus: hoe meer uur je werkt, hoe vriendelijker de Belastingdienst dit jaar voor je is.
Nee, je kunt dit niet terugdraaien. Maar je kunt er wel op voorbereid zijn. Misschien wordt het dit jaar een staycation met opblaasbad in de tuin in plaats van een vliegreis – en da’s óók gezellig.
Anouk moet als alleenstaande moeder rondkomen van 1600 euro per maand. Hoe ze dat doet, lees je hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.