De kogel is door de kerk: vanaf het schooljaar 2024-2025 is het gebruik van mobiele telefoons in de klas ook in het primair en voortgezet speciaal onderwijs verboden. Dat maakte minister van Onderwijs Mariëlle Paul dinsdag bekend.
Lees verder onder de advertentie
In de zomer werd al bekend dat het gebruik van telefoons in de klas vanaf 2024 niet meer is toegestaan op middelbare scholen. Nu volgen ook basisscholen en scholen in het gespecialiseerd onderwijs deze afspraak. Er zijn een paar uitzonderingen. In noodzakelijke gevallen of als een kind afhankelijk is van een telefoon, bijvoorbeeld vanwege medische redenen, mag een mobieltje wel gebruikt worden.
Lees verder onder de advertentie
Te veel afleiding
De regel wordt ingesteld omdat mobiele telefoons in de klas te veel zouden afleiden. “Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een mobieltje. Daarom ben ik blij dat we nu voor alle scholen hebben afgesproken dat mobieltjes in principe niet meer zijn toegestaan in de klas,” zegt Mariëlle Paul. “Zo beschermen we de leerlingen, waarbij het mogelijk blijft om een mobieltje te gebruiken als dat écht nodig is. Geen mobieltje meer in de klas biedt duidelijkheid voor iedereen. We hebben in het voortgezet onderwijs gemerkt dat het snel went en rust geeft aan leerlingen en leraren.”
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder.