Modern family: swipen om je co-ouder te vinden

liefde regenboog homo lesbisch LGBTQ Beeld: Shutterstock
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Wist je dat je tegenwoordig niet alleen kunt swipen voor de liefde, maar ook voor het ouderschap? Yep, co-ouderschap wordt steeds populairder! Dit betekent dat twee of meer mensen ervoor kiezen om samen een kind groot te brengen, zonder dat ze samen een romantische relatie hebben.

Lees verder onder de advertentie

En wat blijkt? Kinderen in zulke gezinnen zijn net zo happy als in het klassieke gezinnetje, zo toont nieuw onderzoek aan.

Lees verder onder de advertentie

Swipe, match, baby

Hoewel co-ouderschap al lang voorkomt binnen de LGBTQ+-gemeenschap, ontdekken ook steeds meer hetero’s deze optie. Websites en zelfs apps maken het makkelijk om een co-ouder te vinden. Geen eindeloos wachten op “de ware” of het moederschap in je eentje aangaan, maar samen een kind opvoeden mét een partner in crime. Het is modern ouderschap 2.0!

Lees verder onder de advertentie

Waarom co-ouderschap?

Voor sommige ouders is co-ouderschap een plan B, voor anderen een bewuste keuze. Het idee van gedeelde verantwoordelijkheden en gelijkwaardigheid spreekt velen aan. En eerlijk: romantische relaties kunnen eindigen in ruzie of een scheiding, maar een co-oudercontract biedt vaak meer stabiliteit. Bij een scheiding heb je vaak gedoe en stress, maar co-ouderschap begint met een duidelijke afspraak. Dat maakt een wereld van verschil.

Lees verder onder de advertentie

Hoe zit het met de kids?

Goed nieuws: kinderen in co-oudergezinnen doen het fantastisch. Hun sociale skills, gedrag en emotionele welzijn zijn vergelijkbaar met kinderen uit traditionele gezinnen. Sterker nog, het onderzoek laat zien dat ze weinig risico lopen op problemen. En de ouders? Die ervaren weinig stress en scoren laag op angst en depressie.

Lees verder onder de advertentie

Wat ook opvallend is: co-ouders communiceren beter en respecteren elkaar meer dan gescheiden ouders. Geen drama of gebroken harten, maar gewoon heldere afspraken. Het lijkt erop dat co-ouderschap niet alleen werkt, maar in sommige gevallen zelfs gezonder kan zijn.

Natuurlijk niet zonder uitdagingen

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Sommige co-ouders voelen zich onzichtbaar in juridische of medische settings. Wie mag bijvoorbeeld op het geboortecertificaat? In Canada en Californië kunnen drie ouders erop staan, maar in de meeste landen is dat nog toekomstmuziek.

Lees verder onder de advertentie

Ook vooroordelen spelen een rol. Sommige ouders vertellen hun kinderopvang of school niets over hun co-ouderschapsconstructie, simpelweg om vervelende reacties te vermijden. Dit laat zien hoe belangrijk het is om inclusieve schoolmaterialen te hebben die alle gezinsvormen omarmen.

Een blik op de toekomst

Hoewel het onderzoek nog klein is, laat het zien dat co-ouderschap vaak werkt. Het biedt stabiliteit, geluk en een moderne kijk op wat een gezin kan zijn. En zeg nou zelf: wat is er mooier dan een kind grootbrengen in een liefdevolle, bewuste en goed georganiseerde omgeving?

Hoe je het ook bekijkt, het is een prachtige aanvulling op het rijke palet van moderne gezinsvormen.

Meest bekeken