Een keizersnede, maar dan wel eentje die je zélf doet. Zelf je baby aanpakken vanuit je buik. Klinkt spannend, toch? Voor het eerst in Nederland is er een tweeling geboren via een moeder-geassisteerde keizersnede.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed: mama Froukje haalde haar eigen baby’s uit haar buik. Hoe bijzonder is dat? Gynaecoloog Koen Deurloo begeleidde de geboorte en vertelt enthousiast: “Het was heel bijzonder. En de ouders waren ook helemaal tevreden en happy.”
Lees verder onder de advertentie
Wat is een moeder-geassisteerde keizersnede?
Bij een moeder-geassisteerde keizersnede krijgt de moeder de kans om – in plaats van de gynaecoloog – zelf haar baby uit de buik te halen en meteen op haar borst te leggen. Een prachtige manier om meer betrokken te zijn bij de geboorte, als je om wat voor reden dan ook een keizersnede moet ondergaan. Moeders die eerder een traumatische bevalling hebben gehad, kiezen vaak voor deze methode om het gevoel van controle terug te krijgen. In het Diakonessenhuis in Utrecht hebben ze inmiddels al meer dan 200 baby’s via deze methode ter wereld gebracht. Maar een tweeling, dat was nog nooit eerder gedaan. Ouders Froukje en René kijken dan ook vol trots terug op deze bijzondere ervaring.
Froukje en René hebben hun eerste kindje ook via een moeder-geassisteerde keizersnede (MAC) gekregen en hebben bij hun tweeling gevraagd of dat niet weer kon. Deurloo is toen met zijn team gaan overleggen of dat mogelijk was. Met een tweeling ligt het namelijk een beetje anders. Bij een tweeling moet de moeder steriel blijven om beide baby’s veilig uit de buik te kunnen halen. Bij een eenling worden de handen en armen van de moeder ook steriel gemaakt, maar bij een tweeling moet dat na het aanpakken van de eerste baby opnieuw gebeuren.
Hoewel het een prachtige ervaring kan zijn, is deze manier van bevallen niet altijd een optie. “Dit kan alleen als een keizersnede gepland staat en we dus de tijd hebben om dit rustig te doen. Als er medische redenen zijn om de keizersnede anders uit te voeren of als het om een spoedkeizersnede gaat, dan is dit helaas geen optie”, legt Koen Deurloo uit. Daarnaast is deze bijzondere vorm van bevallen op dit moment maar in een paar ziekenhuizen in Nederland mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Een onvergetelijke ervaring
Alles ging helemaal volgens plan bij Froukje, en inmiddels heeft het team zelfs nóg een tweeling op deze manier ter wereld gebracht. Dit unieke bevallingsproces biedt ouders de kans om op een bijzondere manier betrokken te zijn bij de geboorte van hun kind, zelfs als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is. Het geeft moeders en hun partners meer regie tijdens de bevalling, en dat maakt het voor veel mensen een heel positieve ervaring.
Lees verder onder de advertentie
Wie zegt dat een keizersnede niet magisch kan zijn? Hopelijk gaan steeds meer ziekenhuizen een moeder-geassisteerde keizersnede aanbieden!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Soms gebeuren dingen zo snel dat je niet weet wat je overkomt, en heb je achteraf spijt dat je het niet anders aangepakt hebt. Zo ook Gwen, die met haar zoon een nare aanvaring had met de jeugdarts.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.
Ouders door het hele land zitten met een onverwacht probleem: de vrolijke Smiles-stickers van Jumbo, bedoeld om herplakbaar te zijn, zitten muurvast op de ramen. Waar kinderen enthousiast aan het plakken sloegen, zitten ouders nu gefrustreerd te schrobben. Jumbo reageert.