Een keizersnede, maar dan wel eentje die je zélf doet. Zelf je baby aanpakken vanuit je buik. Klinkt spannend, toch? Voor het eerst in Nederland is er een tweeling geboren via een moeder-geassisteerde keizersnede.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed: mama Froukje haalde haar eigen baby’s uit haar buik. Hoe bijzonder is dat? Gynaecoloog Koen Deurloo begeleidde de geboorte en vertelt enthousiast: “Het was heel bijzonder. En de ouders waren ook helemaal tevreden en happy.”
Lees verder onder de advertentie
Wat is een moeder-geassisteerde keizersnede?
Bij een moeder-geassisteerde keizersnede krijgt de moeder de kans om – in plaats van de gynaecoloog – zelf haar baby uit de buik te halen en meteen op haar borst te leggen. Een prachtige manier om meer betrokken te zijn bij de geboorte, als je om wat voor reden dan ook een keizersnede moet ondergaan. Moeders die eerder een traumatische bevalling hebben gehad, kiezen vaak voor deze methode om het gevoel van controle terug te krijgen. In het Diakonessenhuis in Utrecht hebben ze inmiddels al meer dan 200 baby’s via deze methode ter wereld gebracht. Maar een tweeling, dat was nog nooit eerder gedaan. Ouders Froukje en René kijken dan ook vol trots terug op deze bijzondere ervaring.
Froukje en René hebben hun eerste kindje ook via een moeder-geassisteerde keizersnede (MAC) gekregen en hebben bij hun tweeling gevraagd of dat niet weer kon. Deurloo is toen met zijn team gaan overleggen of dat mogelijk was. Met een tweeling ligt het namelijk een beetje anders. Bij een tweeling moet de moeder steriel blijven om beide baby’s veilig uit de buik te kunnen halen. Bij een eenling worden de handen en armen van de moeder ook steriel gemaakt, maar bij een tweeling moet dat na het aanpakken van de eerste baby opnieuw gebeuren.
Hoewel het een prachtige ervaring kan zijn, is deze manier van bevallen niet altijd een optie. “Dit kan alleen als een keizersnede gepland staat en we dus de tijd hebben om dit rustig te doen. Als er medische redenen zijn om de keizersnede anders uit te voeren of als het om een spoedkeizersnede gaat, dan is dit helaas geen optie”, legt Koen Deurloo uit. Daarnaast is deze bijzondere vorm van bevallen op dit moment maar in een paar ziekenhuizen in Nederland mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Een onvergetelijke ervaring
Alles ging helemaal volgens plan bij Froukje, en inmiddels heeft het team zelfs nóg een tweeling op deze manier ter wereld gebracht. Dit unieke bevallingsproces biedt ouders de kans om op een bijzondere manier betrokken te zijn bij de geboorte van hun kind, zelfs als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is. Het geeft moeders en hun partners meer regie tijdens de bevalling, en dat maakt het voor veel mensen een heel positieve ervaring.
Lees verder onder de advertentie
Wie zegt dat een keizersnede niet magisch kan zijn? Hopelijk gaan steeds meer ziekenhuizen een moeder-geassisteerde keizersnede aanbieden!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.