Vrouwen verdienen steeds vaker genoeg om zelf rond te komen. In de afgelopen 45 jaar is het percentage economisch zelfstandige vrouwen gestegen van 20 naar bijna 70 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees verder onder de advertentie
Vooral millennials (geboren tussen 1980 en 1996) en generatie Z (geboren tussen 1997 en 2015) laten zien dat de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner worden.
Economisch zelfstandig
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, legt uit: “Dat vrouwen steeds vaker economisch zelfstandig zijn, zal niemand verrassen. Ze komen nu in de buurt van de mannen.” Bijna 70 procent van de vrouwen boven de 15 jaar die niet meer naar school gaan, verdienen nu genoeg om zelfstandig te zijn. Ter vergelijking: bij mannen is dit 82,7 procent. (Het CBS beschouwt iemand als economisch zelfstandig als diegene meer verdient dan de bijstandsnorm, die in 2022 op 1100 euro per maand lag.)
Voor vrouwen die na 1990 zijn geboren, is bijna 80 procent economisch zelfstandig. Wat opvalt, is dat de ‘kinderdip’ – de daling in economische zelfstandigheid bij vrouwen als ze kinderen krijgen – bijna verdwenen is. Vrouwen krijgen gemiddeld rond hun dertigste kinderen, maar in tegenstelling tot vorige generaties blijven ze nu volop aan het werk.
Lees verder onder de advertentie
Oorzaak van verandering
Opleiding en werkgelegenheid spelen een grote rol. Vrouwen studeren vaker en langer. Ook betreden ze vaker beroepen met hogere salarissen. De maatschappij verandert, en dat zien we terug in deze cijfers. Social media en bewustwording dragen hier ook aan bij.
Lees verder onder de advertentie
Van Mulligen verwacht dat het aantal economisch zelfstandige vrouwen in de toekomst verder zal stijgen, vooral onder generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012). “Veel van hen zijn nu nog bezig met hun opleiding, dus studenten zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Maar ik denk dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in economische zelfstandigheid in de toekomst kleiner zullen worden. Al zal dat niet snel gaan. Het kan nog honderd jaar duren voordat de verschillen helemaal verdwenen zijn, als er niets verandert.”
Kortom, moeders van nu hebben meer financiële onafhankelijkheid dan ooit tevoren. De weg naar volledige gelijkheid is misschien nog lang, maar de vooruitgang is duidelijk zichtbaar.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Kelly (30) is al twaalf jaar samen met haar grote liefde Sander (31). Zij gunt hem één keer per jaar een avontuurtje buiten de deur, omdat ze weet dat het helemaal goed zit tussen hen twee.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Vrouwen verdienen steeds vaker genoeg om zelf rond te komen. In de afgelopen 45 jaar is het percentage economisch zelfstandige vrouwen gestegen van 20 naar bijna 70 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. Vooral millennials (geboren tussen 1980 en 1996) en generatie Z (geboren tussen 1997 en 2015) laten zien dat de verschillen tussen […]