Vrouwen verdienen steeds vaker genoeg om zelf rond te komen. In de afgelopen 45 jaar is het percentage economisch zelfstandige vrouwen gestegen van 20 naar bijna 70 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.
Lees verder onder de advertentie
Vooral millennials (geboren tussen 1980 en 1996) en generatie Z (geboren tussen 1997 en 2015) laten zien dat de verschillen tussen mannen en vrouwen kleiner worden.
Economisch zelfstandig
Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, legt uit: “Dat vrouwen steeds vaker economisch zelfstandig zijn, zal niemand verrassen. Ze komen nu in de buurt van de mannen.” Bijna 70 procent van de vrouwen boven de 15 jaar die niet meer naar school gaan, verdienen nu genoeg om zelfstandig te zijn. Ter vergelijking: bij mannen is dit 82,7 procent. (Het CBS beschouwt iemand als economisch zelfstandig als diegene meer verdient dan de bijstandsnorm, die in 2022 op 1100 euro per maand lag.)
Voor vrouwen die na 1990 zijn geboren, is bijna 80 procent economisch zelfstandig. Wat opvalt, is dat de ‘kinderdip’ – de daling in economische zelfstandigheid bij vrouwen als ze kinderen krijgen – bijna verdwenen is. Vrouwen krijgen gemiddeld rond hun dertigste kinderen, maar in tegenstelling tot vorige generaties blijven ze nu volop aan het werk.
Lees verder onder de advertentie
Oorzaak van verandering
Opleiding en werkgelegenheid spelen een grote rol. Vrouwen studeren vaker en langer. Ook betreden ze vaker beroepen met hogere salarissen. De maatschappij verandert, en dat zien we terug in deze cijfers. Social media en bewustwording dragen hier ook aan bij.
Lees verder onder de advertentie
Van Mulligen verwacht dat het aantal economisch zelfstandige vrouwen in de toekomst verder zal stijgen, vooral onder generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012). “Veel van hen zijn nu nog bezig met hun opleiding, dus studenten zijn niet meegenomen in dit onderzoek. Maar ik denk dat de verschillen tussen mannen en vrouwen in economische zelfstandigheid in de toekomst kleiner zullen worden. Al zal dat niet snel gaan. Het kan nog honderd jaar duren voordat de verschillen helemaal verdwenen zijn, als er niets verandert.”
Kortom, moeders van nu hebben meer financiële onafhankelijkheid dan ooit tevoren. De weg naar volledige gelijkheid is misschien nog lang, maar de vooruitgang is duidelijk zichtbaar.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.