Deeltijdprinses? Mooi niet! Moeders die parttime werken zijn niet verwend, volgens onderzoek

24.07.2024 13:43
deeltijdprinses

Veel vrouwen kiezen ervoor om minder te gaan werken na de komst van een kind. Dan krijg je al snel het stempel ‘deeltijdprinses’, alsof ze parttime werken voor de lol.

Deeltijdprinses

Maar nieuwsflash: die vrije tijd is niet zo vrij als je denkt. Een nieuwe studie laat zien dat moeders die parttime werken echt niet lui of verwend zijn. Sterker nog, ze vullen hun dagen met een hoop huishoudelijke taken en zorg voor de kinderen.

Onderzoeker Max van Lent zegt het zo: “Ja, moeders werken minder betaalde uren, maar ze ruilen die uren gewoon in voor andere taken. Denk aan het runnen van een huishouden en de zorg voor de kids.”Het blijkt dat de uren die moeders ‘snoepen’ van hun betaalde werk volledig opgaan aan een ander soort werk: het huishouden en de kinderen. De totale werkbelasting blijft dus vrijwel hetzelfde. De parttime werkende moeders zijn dus meer parttime powerhouses dan luie prinsessen.

Lees ook – Parttime werken? Deze dag kun je het beste vrij nemen!

Allesbehalve lui

En wat doen de vaders ondertussen? Volgens het onderzoek dragen zij nog steeds niet veel bij aan het huishouden. Van Lent suggereert dat dit misschien zou veranderen als vaders meer betrokken worden, bijvoorbeeld met vaderschapsverlof. Het doorbreken van traditionele rolpatronen zou ervoor zorgen dat het normaal wordt dat zowel vaders als moeders de kinderen van school halen of naar sport brengen.

Dus, voor iedereen die nog denkt dat parttime werkende moeders de easy way out kiezen: think again! Ze houden een heel huishouden draaiende en dat is allesbehalve lui.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.