Voor 20 procent van de vrouwen is de bevalling niet iets waar ze met trots en zelfvertrouwen op terugkijken: zelfs jaren later hebben ze nog last van de mentale of lichamelijke klachten. De actie Genoeg Gezwegen 2021 van de GeboorteBeweging vraagt op een bijzondere manier aandacht voor negatieve ervaringen in de geboortezorg.
Lees verder onder de advertentie
Dit jaar roept het initiatief vrouwen op om hun negatieve bevalervaring (anoniem) middels een Genoeg Gezwegen-ansichtkaart naar hun zorgverlener te sturen. “Zijn jouw grenzen overschreden, voelde jij je onder druk gezet? Of heb jij een andere negatieve ervaring binnen de geboortezorg? Spreek je uit en stel je zorgverlener op de hoogte door een ansichtkaart te sturen.” Als je liever met je zorgverlener in gesprek wil over jouw ervaring, dan kun je de Let’s Talk-kaart sturen. Hierop geef je aan dat je graag in contact komt en laat je je gegevens achter.
Een bijzondere actie, maar waar komt het idee van de kaartjes vandaan? Marjolein van Gelderen van Geboortebeweging vertelt aan RTL Nieuws: “Het is geïnspireerd op de Rozenrevolutie in Duitsland, een actie waar rozen met soortgelijke kaartjes bij de ziekenhuizen worden gelegd. De kaartjes brengen het dichterbij: ‘Oh jee, denken zorgverleners nu, zal zo’n kaartje bij mij op de mat kunnen vallen?’. De bedoeling is dat daardoor overal het gesprek op gang komt. Daarnaast kan een ervaring van eerder je leren om het niet nog een keer te doen.”
Lees verder onder de advertentie
Op social media wordt al massaal gehoor gegeven aan de oproep:
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag