Het lijkt recht uit een middeleeuws sprookje te komen, maar het is een harde realiteit: vrouwen worden gestraft na de geboorte van hun kind, terwijl mannen eerder worden beloond.
Lees verder onder de advertentie
Pregnant then screwed onthult dat het ouderschap de grootste reden is achter de loonkloof in het Verenigd Koninkrijk. Vooral moeders zijn de dupe: dit noemen ze de ‘motherhood penalty’.
Lees verder onder de advertentie
Motherhood Penalty
Moeders verdienen nog altijd minder dan vaders. Ook in Nederland verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen. Hoewel het verschil tussen mannen en vrouwen lange tijd kleiner werd, is het in 2023 weer groter geworden. Vrouwen verdienen dat jaar 7,4 procent minder dan mannen in dezelfde functie en met dezelfde ervaring. Uit het Nationaal Salaris Onderzoek blijkt dat vrouwen vaker een pauze nemen in hun loopbaan vanwege zwangerschap, wat begrijpelijk is, maar wel leidt tot een lager inkomen.
Lees verder onder de advertentie
In het Verenigd Koninkrijk betekent een pauze vanwege zwangerschap een flinke vermindering van het salaris, namelijk 43 procent, terwijl dit in Nederland zelfs oploopt tot 46 procent. Opvallend is dat mannen geen daling in hun salaris ervaren na het krijgen van een kind. Sommige mannen krijgen zelfs een vaderschapsbonus, omdat ze worden gezien als de hoofdkostwinner van het gezin. Dit terwijl beide ouders, in een heteroseksuele relatie, evenveel betrokken zijn bij de geboorte.
Volgens experts blijven we vastzitten in oude systemen. Vroeger was het normaal dat één salaris genoeg was om een gezin te onderhouden en dat vrouwen thuisbleven om voor de kinderen te zorgen. Tegenwoordig is dat bijna ondenkbaar. Vrouwen horen net zo goed op de werkvloer thuis als mannen en verdienen vaak hun eigen geld. In de praktijk werkt dit helaas anders.
Lees verder onder de advertentie
Het huidige systeem van ouderschapsverlof legt de druk op vaders om snel weer aan het werk te gaan en moeders om thuis te blijven. Er zijn ook andere problemen, zoals de beschikbaarheid van kinderopvang, betaald verlof en flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Dit alles maakt het voor vrouwen lastig om na de geboorte van een kind hun carrière voort te zetten. Onderzoek toont aan dat vrouwen vaak op hetzelfde niveau blijven hangen als voor ze moeder werden, terwijl mannen juist promotie blijven maken en meer verdienen.
Hoewel de motherhood penalty in eerste instantie lijkt te gaan over moeders en hun gezinnen, heeft het eigenlijk invloed op de hele economie. Een kleinere loonkloof zorgt niet alleen voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen, maar bepaalt ook hoe gezond een land financieel is. En dat is belangrijk voor iedereen, zelfs voor mensen die geen moeder willen worden of die al met pensioen zijn.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag