In een hartverscheurende zaak stond deze week een 37-jarige vrouw uit Utrecht voor de rechter, beschuldigd van het vergiftigen van haar twee maanden oude dochter en het jarenlang ziek houden van haar zoontje.
Lees verder onder de advertentie
Als voormalig arts wordt Sarah V. officieel verdacht van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar zoontje. Een angstaanjagende situatie die de aandacht trekt en vragen oproept over wat er precies is gebeurd.
Lees verder onder de advertentie
Münchhausen by proxysyndroom
De zaak rond Sarah V. werpt de term ‘Münchhausen by proxysyndroom’ op. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Het is een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij een ouder, meestal de moeder, doelbewust symptomen van ziekte bij het kind veroorzaakt. Dit kan variëren van het toedienen van schadelijke stoffen tot het verstoren van medische apparatuur, alles om de aandacht naar zichzelf te trekken als de zorgzame ouder van een ziek kind.
Het is een complexe psychische stoornis waarvan de oorzaken niet volledig bekend zijn. Vaak heeft het te maken met de behoefte aan aandacht en zorg, en soms speelt ook een diepgewortelde angst voor verlating een rol. Het komt gelukkig niet vaak voor, de schattingen lopen uiteen van enkele tientallen tot maximaal enkele honderden per jaar. Wanneer het zich voordoet, heeft het heftige gevolgen voor de slachtoffers.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je Münchhausen by proxysyndroom?
Helaas zijn er geen specifieke regels om het syndroom te herkennen, maar er zijn wel signalen die je alert kunnen maken. Denk aan onverklaarbare symptomen, frequente doktersbezoeken, tegenstrijdige medische informatie en verhalen, en onverklaarbaar herstel wanneer het kind niet bij de verdachte ouder is.
In het geval van Sarah V. werden onverklaarbare hartritmestoornissen, groeiachterstand en ademhalingsproblemen bij haar dochtertje opgemerkt. Bij het zoontje waren er meldingen van groeiachterstand en herhaalde ziekenhuisopnames.
Lees verder onder de advertentie
De zaak van Sarah V. is een schokkende reminder dat we altijd alert moeten zijn op de signalen van kindermishandeling. Is een situatie verdacht? Trek aan de bel.Dit kan bijvoorbeeld bij Veilig Thuis.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Oppaskosten besparen door grootouders in te schakelen, dat doen toch zo veel mensen? Klinkt ideaal, vond ook Anne-Marije. Ze had van tevoren niet kunnen bedenken dat het zo’n wig tussen haar en haar schoonouders zou drijven.
Het kiezen van een babynaam kan een behoorlijke uitdaging zijn, vooral omdat iedereen er een mening over heeft. Maar wat als die mening van een kenner komt? Op TikTok deelt expert Colleen Slagan wat volgens haar de grootste no go’s zijn.
Van eenhoorns tot Elmo en van Paw Patrol tot prinsessen. Elke peuter komt in een fase waarin hij of zij enthousiast wordt van specifieke dingen. Daarom delen we iedere week een leuke peuterpassie van onze lezers, want soms zijn ze wel héél bijzonder.
Iedere week delen we op Kek Mama een dilemma van onze lezers. Deze week vraagt Josje (28) zich af of ze de vriendschap met haar beste vriendin moet opgeven.
Is jouw partner altijd degene die je verrast met een romantisch gebaar? Een onverwacht cadeautje, een avondje fancy uiteten of zelfs een ontbijtje op bed. Sommige mannen lijken gewoon geboren voor romantiek. En ja hoor, je sterrenbeeld speelt daar zeker een rol in.
Of je kind nu een echte fijnproever of een kieskeurige eter is, het menu van je kleintje kan een enorme zoektocht zijn. Wat eet een dreumes op een dag? En hoeveel eet een peuter nou écht? Wij geven je een realistisch kijkje in de keuken van andere ouders. Deze week het menu van Pippa.