In een hartverscheurende zaak stond deze week een 37-jarige vrouw uit Utrecht voor de rechter, beschuldigd van het vergiftigen van haar twee maanden oude dochter en het jarenlang ziek houden van haar zoontje.
Lees verder onder de advertentie
Als voormalig arts wordt Sarah V. officieel verdacht van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar zoontje. Een angstaanjagende situatie die de aandacht trekt en vragen oproept over wat er precies is gebeurd.
Lees verder onder de advertentie
Münchhausen by proxysyndroom
De zaak rond Sarah V. werpt de term ‘Münchhausen by proxysyndroom’ op. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Het is een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij een ouder, meestal de moeder, doelbewust symptomen van ziekte bij het kind veroorzaakt. Dit kan variëren van het toedienen van schadelijke stoffen tot het verstoren van medische apparatuur, alles om de aandacht naar zichzelf te trekken als de zorgzame ouder van een ziek kind.
Het is een complexe psychische stoornis waarvan de oorzaken niet volledig bekend zijn. Vaak heeft het te maken met de behoefte aan aandacht en zorg, en soms speelt ook een diepgewortelde angst voor verlating een rol. Het komt gelukkig niet vaak voor, de schattingen lopen uiteen van enkele tientallen tot maximaal enkele honderden per jaar. Wanneer het zich voordoet, heeft het heftige gevolgen voor de slachtoffers.
Lees verder onder de advertentie
Hoe herken je Münchhausen by proxysyndroom?
Helaas zijn er geen specifieke regels om het syndroom te herkennen, maar er zijn wel signalen die je alert kunnen maken. Denk aan onverklaarbare symptomen, frequente doktersbezoeken, tegenstrijdige medische informatie en verhalen, en onverklaarbaar herstel wanneer het kind niet bij de verdachte ouder is.
In het geval van Sarah V. werden onverklaarbare hartritmestoornissen, groeiachterstand en ademhalingsproblemen bij haar dochtertje opgemerkt. Bij het zoontje waren er meldingen van groeiachterstand en herhaalde ziekenhuisopnames.
Lees verder onder de advertentie
De zaak van Sarah V. is een schokkende reminder dat we altijd alert moeten zijn op de signalen van kindermishandeling. Is een situatie verdacht? Trek aan de bel.Dit kan bijvoorbeeld bij Veilig Thuis.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Je kent het wel: je doet even snel een boodschap en tegen de tijd dat je thuiskomt, is er een klein drama ontstaan. Maar dit keer geen omgekieperd pak melk of een kleuter die zijn knuffel kwijt is. Nee, er is ingebroken! Of toch niet?
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (10 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: de eerste wendag op de basisschool.
Patrick (53) is schrijver van romans en freelance tv-redacteur. Hij woonde over de hele wereld en heeft vijf kinderen. Voor zijn column put hij uit een oneindige bron van even herkenbare als opmerkelijke verhalen over het vaderschap.