Ouders vertrouwen hun kinderen niet zomaar aan een oppas toe. Logisch. Maar hoe ver ga je in die controle? Is een nannycam oke?
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek van oppasplatform Nina.care blijkt dat bijna een op de negen ouders een nannycam gebruikt om de oppas in de gaten te houden. Een verborgen camera in een klok, rookmelder of knuffel – alles om een oogje in het zeil te houden. Maar is dat een slimme zet of gewoonweg stiekem?
Lees verder onder de advertentie
Big Brother in de speelhoek
Bijna de helft van de ouders vindt het een goed idee om de oppas te filmen. Een deel doet dat ook al. Opvallend: vaders maken er vaker gebruik van dan moeders. Of moeders daar ook van op de hoogte zijn, blijft de vraag. Wat dit lastig maakt, is dat een op de vijf ouders de oppas niet inlicht over de camera. Dat roept de vraag op: hoe netjes is het om iemand te filmen zonder dat diegene het weet?
Juridisch gezien is het ingewikkeld. ICT-jurist Arnoud Engelfriet legt uit: filmen in je eigen huis voor privégebruik mag, maar als je iemand stiekem filmt in een niet-openbare ruimte, kom je in een grijs gebied terecht. Een oppas die via een bedrijf werkt, kan zelfs eisen dat er niet gefilmd wordt tijdens het werk. In bepaalde situaties mogen heimelijk gemaakte beelden wel gebruikt worden, bijvoorbeeld als bewijs bij een misstand. Maar in de meeste gevallen is het de vraag of het de moeite waard is.
Lees verder onder de advertentie
Gewoon een fijne oppas zoeken
Jasmijn Kok van Nina.care snapt de zorgen van ouders, maar wijst erop dat een nannycam kan zorgen voor wantrouwen. Dat doet de relatie met de oppas geen goed. Haar advies: kies een goed gescreende oppas in plaats van een camera in elke hoek. Dat voorkomt onnodige stress en onzekerheid. Want uiteindelijk draait het erom dat je een oppas hebt waar je je goed bij voelt – en niet een huis vol camera’s nodig hebt om gerust te zijn.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag