Nationale Voorleesdagen: directeur Stichting Lezen geeft tips om meer voor te lezen

lezen voorlezen jongetje met bril lachend in bed met boek Beeld: Getty Images
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 2 minuten

Het gaat niet best met de leesvaardigheid van onze kinderen, en dat is zorgelijk. Maar geen paniek, met hele kleine stapjes kun je al een grote verbetering bereiken.

Lees verder onder de advertentie

Kleine stapjes maken een wereld van verschil, zegt Tamar van Gelder, directeur van Stichting Lezen bij Spraakmakers van NPORadio1. En gelukkig zijn er manieren om het leuk én makkelijk te maken.

Lees verder onder de advertentie

Papa, lees mee!

De Nationale Voorleesdagen startten gisteren en richten zich dit jaar op… jawel, mannen. Waarom? Omdat vaders minder vaak voorlezen en er vaak ook minder het nut van inzien dan moeders. Dat begint al bij hun eigen jeugd, jongens worden vaak minder voorgelezen dan meisjes. Vrouwen lezen gemiddeld 18 minuten voor, mannen maar 11. Dat kan beter, papa’s!

Lees verder onder de advertentie

Begin klein

Voorlezen hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt het behapbaar voor jezelf maken om te starten met meer voorlezen, aldus Tamar. Begin bijvoorbeeld met een luisterboek. Zo beleef je samen avonturen zonder direct zelf te lezen. Zo is je kind toch met taal en woordenschat bezig. En waarom zou je alleen voorlezen voor het slapengaan? Een boekje tijdens het ontbijt werkt ook prima, of gewoon overdag.

Lees verder onder de advertentie

De kracht van het goede voorbeeld

Niet alleen ouders, ook leraren spelen een grote rol. “De lezende leraar is zo van belang. Goed voorbeeld doet goed volgen”, aldus Tamar. Als de kinderen leestijd hebben, is het goed om zelf als leraar ook te gaan lezen. Maar zij moeten daar dan natuurlijk wel de tijd voor kunnen vrijmaken. Stichting Lezen pleit daarom voor meer ruimte en ondersteuning voor docenten.

Lees verder onder de advertentie

Je kind in een leesdip? Geen stress

Veel kids stoppen rond hun twaalfde met lezen. Geen reden tot paniek, zegt Tamar. Als de basis goed is en je vroeg bent begonnen met voorlezen, komt het vaak vanzelf weer goed. Tip: bezoek samen de bieb of vraag andere ouders naar hun favoriete boeken. En nogmaals: geef zelf het goede voorbeeld. Als jouw kind jou regelmatig met een boek ziet, zet dat aan tot lezen. Psycholoog Caroline Middelsdorf geeft aan waarom zij nooit het boek De mooiste vis van de zee zou voorlezen, dat lees je hier.

Lees verder onder de advertentie

Voorlezen: een kleine moeite met een groots effect. Dus hup, boek erbij en lezen maar!

Meest bekeken