Je herkent het misschien wel: de geluiden van vogels, de geur van herfstbos. Worden we blij van. Aan je puber merk je bij dat ‘kleine geluk’ dat de natuur heet vaak niet zoveel. Ze verblikken of verblozen er niet van. Laat staan dat ze de blauwe reiger in een sloot opmerken en die zijn ‘one minute of fame’ op Insta krijgt. Vergeet het maar. De tijd dat kinderen een bloemenkransje vlochten van madeliefjes ligt ver achter ons. Tja.
Lees verder onder de advertentie
Uit recent onderzoek blijkt nu ook dat er echt een groot verschil is tussen generaties als het gaat om het benoemen van veelvoorkomende planten en dieren in de natuur. Zo weet driekwart van de ouders boven de 55 nog wel een margriet of korenbloem bij naam te noemen. Terwijl slechts een op de vier van de jongeren diezelfde bloemennaam weet.
Lees verder onder de advertentie
Datzelfde geldt voor gewone huis-tuin-en-keukenvogels zoals de vink en de merel: jongeren herkennen ze nauwelijks, laat staan dat ze ze bij naam weten. Het is best zorgelijk, vooral nu de natuur het moeilijk heeft en we eigenlijk méér moeten doen om deze te beschermen.
De afgelopen decennia zijn we veel natuur kwijtgeraakt. In 30 jaar tijd is bijvoorbeeld 76% van de insecten verdwenen. En bijna de helft van de zweefvliegen staat op het punt van uitsterven. We zien, horen en ruiken simpelweg minder natuur.
Lees verder onder de advertentie
Hierdoor verdwijnt het langzaamaan ook uit ons bewustzijn en, zoals het gezegde gaat: uit het oog, uit het hart. Dit gebrek aan contact met de natuur leidt er zelfs toe dat onze kinderen minder geneigd zijn om actie te ondernemen voor het herstel ervan. Oke, op een paar Extension Rebellions na dan. Of zij het onderscheid weten tussen een bunzing en een hermelijn, of een koolmees en een pimpelmees is ook nog maar de vraag.
Kinderen die in de stad opgroeien hebben sowieso ook een achterstand. Pubers die niet meegaan uitwaaien met hun ouders buiten de stad, hebben al helemaal geen flauw idee hoe een rugstreeppad of een graspieper eruitziet.
Lees verder onder de advertentie
Wat kan ik als ouders doen?
De redenen weten we zelf ook wel te bedenken, waarom onze kids zo weinig kennis over de natuur hebben. Daar hoef je geen onderzoek voor te doen. Er staat ons als ouders dus wel wat te doen. Gewoon (een beetje) vaker de natuur induiken of praten over wat je onderweg tegenkomt. As je om je heen kijkt gaat er een wereld voor je open. Overal is natuur. Zelfs tussen een stoeptegel of middenberm.
Lees verder onder de advertentie
Maar als ouders hebben de meesten van ons ook geen kennis meer van de natuur. Dus een groen app is voor ouders net zo handig als voor kinderen. Downloaden dus. En vaker naar buiten. Hier zijn een paar tips om samen met je kid weer wat dichter bij ‘die natuur’ te komen:
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
1. Maak van je tuin een mini-natuurgebied
Heb je een tuin of een balkon? Fantastisch! Zaai ‘laatbloeiers’ zoals herfstaster of wilde margriet. Deze inheemse bloemen trekken bijen en vlinders aan, die essentieel zijn voor onze biodiversiteit. Laat je kinderen zelf kiezen wat ze willen planten en zorg ervoor dat ze regelmatig water geven en de groei van de planten volgen. Zo leren ze niet alleen de naam van de planten, maar ook hoe belangrijk ze zijn voor het ecosysteem.
Lees verder onder de advertentie
2. Ga op speurtocht in de buurt
Maak een wekelijkse traditie van een ‘natuurwandeling’. Of ze (of jij) nu zin hebben of niet, trek je puber van de bank. Laat ze hun smartphone meenemen en laat je kinderen alle planten en dieren vastleggen die ze tegenkomen. Hebben ze een onbekende bloem of vogel gezien? Gebruik een handige app zoals ObsIdentify om de naam te achterhalen. Zo wordt wandelen in de buurt een spannend avontuur! Een soort Pókemon Go, maar dan anders.
3. Maak van eten een natuurles
Eten is ook een geweldige manier om de natuur weer dichter bij huis te brengen (groenten zijn planten; )). Ga samen kruiden of eetbare bloemen in de natuur zoeken of in de tuin kweken. Denk aan munt voor muntthee, basilicum of goudsbloemen als deco voor op salades.
Het zorgt niet alleen voor lekker eten: je kids krijgen ook inzicht in hoe de natuur ons voedt. Plus, je keuken ruikt altijd heerlijk en het bord eten trekt meer de aandacht!
Wist je dat jonge kinderen via Natuurmonumenten Bosjewachter kunnen worden? Ze krijgen dan een eigen stukje bos om te beheren en leren hoe belangrijk het is om goed voor de natuur te zorgen.
5. Meer schermtijd, voor groene apps
Jongeren zitten veel op hun telefoon, en dat is helemaal oké als je het slim aanpakt. Er zijn namelijk genoeg apps waarmee je de natuur op een moderne manier kunt ontdekken. Naast Obsidentify kun je ook apps zoals iNaturalist gebruiken om foto’s van planten en dieren te maken en ze samen met anderen te identificeren.
6. Natuurfilms kijken
Hoe meer we onze kinderen leren over de natuur om hen heen, hoe groter de kans dat ze in actie komen om deze wereld ook in de toekomst te behouden.
Hou je niet van de echte natuur en ben je daar ook veel te druk voor? Kan natuurlijk ook. Kijk dan gewoon af en toe spontaan een natuurfilm met je puber op Netflix, HBO, Videoland. Kijk hoe ze daar op reageren en laat ze niet overschakelen naar een ander kanaal wanneer ze afhaken. Zeg doodleuk “Straks mag jij weer naar Outerbanks kijken, ik wil dit eerst even afzien, super interessant dit.”
Wil je nog meer tips voor een natuurrijke tuin? Bekijk de campagne ‘Laat de natuur leven’ van Natuurmonumenten voor inspirerende ideeën.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Kelly (30) is al twaalf jaar samen met haar grote liefde Sander (31). Zij gunt hem één keer per jaar een avontuurtje buiten de deur, omdat ze weet dat het helemaal goed zit tussen hen twee.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.
Je herkent het misschien wel: de geluiden van vogels, de geur van herfstbos. Worden we blij van. Aan je puber merk je bij dat ‘kleine geluk’ dat de natuur heet vaak niet zoveel. Ze verblikken of verblozen er niet van. Laat staan dat ze de blauwe reiger in een sloot opmerken en die zijn ‘one […]