Eerder deelden we de babynamen hits van 2023, met Noah en Julia die de show stalen. Prachtige internationale namen, evenals andere populaire die inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Hoe zit het eigenlijk met traditionele Nederlandse namen tegenwoordig? Worden oer-Hollandse kindernamen met uitsterven bedreigd?
Lees verder onder de advertentie
Populaire meisjesnamen
Julia, de onbetwiste koningin van de Grieks-Latijnse namen, staat al 10 jaar steady in de top vijf. En Olivia? Die kwam, zag, en overrompelde de lijst vanaf plek 17 in 2020 tot de vijfde positie in 2021 en 2022. Grote kans dat je ook minimaal twee Mila’s tegenkomt tijdens je zondagswandeling.
Lees verder onder de advertentie
Top 20 meisjesnamen
1. Julia – Grieks-Latijn 2. Olivia – Latijn 3. Mila – Slavisch 4. Emma – Engels/Germaans 5. Sophie – Frans 6. Nora – Arabisch en Iers 7. Yara – Arabisch 8. Saar – Hebreeuws 9. Noor – Nederlands 10. Tess – Grieks 11. Sara – Hebreeuws 12. Milou – Frans 13. Evi – Hebreeuws 14. Zoë – Grieks 15. Luna – Latijn 16. Liv – Scandinavisch 17. Elin – Hebreeuws 18. Anna – Hebreeuws 19. Nina – Frans 20. Maeve – Iers
Lees verder onder de advertentie
Populaire jongensnamen
Noah, de Hebreeuwse held, houdt al vijf jaar de troon bezet als dé naam voor kleine kerels. De Nederlandse namen hebben ook wat in de melk te brokkelen, met 30 procent in de top 20. Toch kunnen ze nog niet tippen aan de Hebreeuwse invasie met Noah aan het roer.
Top 20 jongensnamen
Noah – Hebreeuws
Luca – Italiaans/Latijn
Lucas – Latijn
Liam – Iers
Levi – Hebreeuws
Sem – Hebreeuws/Nederlands
Daan – Nederlands
Mees – Nederlands
Noud – Nederlands
James – Engels
Milan – Slavisch
Adam – Hebreeuws
Finn – Scandinavisch
Sam – Hebreeuws
Zayn – Arabisch
Luuk – Nederlands
Mason – Engels
Bram – Hebreeuws
Mats – Scandinavisch
Guus – Nederlands
Populaire genderneutrale namen
Bij de genderneutrale namen domineren Engelse varianten als Riley, Sky, Charlie en Avery. Nederlandse namen zijn niet per se populair, met slechts 15 procent die de genderneutrale top 20 betreedt.
Niet alleen is ons taalgebruik doordrenkt met Engelse woorden, ook onze kindernamen ontsnappen er niet aan. Jongens als James en Mason stelen de show, en Liam werd vorig jaar maar liefst 643 keer op een geboortekaartje gedrukt. Oer-Hollandse namen als Hendrika, Geertruida, en Aaltje verdwijnen stilletjes uit ons straatbeeld. In 2023 was de naam Hendrika nog maar 37 keer te horen – dat is een daling van 96 procent. Is dit het einde van een tijdperk?
Lees verder onder de advertentie
In een digitale wereld waar grenzen vervagen liggen de babynamen voor het oprapen. Social media, tv en globetrottende ouders zorgen voor een flinke dosis inspiratie aan internationale namen. En zo belanden er minimaal 5 Noah’s, 3 Julia’s en 2 Riley’s in dezelfde schoolgroep.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.