Heb jij ook wel eens het gevoel dat de kosten van boodschappen steeds moeilijker te dragen zijn? Je bent niet alleen.
Lees verder onder de advertentie
Uit het Rapport Geldzaken in de praktijk 2024 blijkt dat het financieel iets beter gaat met Nederlandse huishoudens. Toch worstelen veel gezinnen nog steeds met het betalen van de boodschappen. In maar liefst 80 procent van de huishoudens die kampen met financiële moeilijkheden, heeft dit invloed op de kosten van de dagelijkse boodschappen.
Lees verder onder de advertentie
Roerige tijden
Het zijn roerige tijden in de supermarkt. Terwijl de kosten voor kerstinkopen vorig jaar flink omhoog schoten, zagen we aan het begin van dit jaar juist dat sommige boodschappen goedkoper werden. Tegelijkertijd blijven de boodschappen in Nederland duurder dan in het buitenland. Wat de prijs ook moge zijn, we ontkomen er niet aan, en dat zorgt voor aardig wat kopzorgen bij sommige huishoudens.
Uit het rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat steeds minder Nederlandse huishoudens moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Op dit moment zou het gaan om 32 procent van alle huishoudens, wat minder is dan in de afgelopen 12 jaar. In 2015 kampte nog 45 procent van de huishoudens hiermee, terwijl dit in 2018 was afgenomen tot 38 procent.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel dit een verbetering is, blijft er nog steeds een aanzienlijke groep Nederlandse huishoudens die financiële zorgen heeft. Bijna één derde van alle huishoudens valt hier nog onder. Vooral jongvolwassenen, huurders en mensen met een laag of variabel inkomen maken deel uit van deze groep.
Moeite om boodschappen te betalen
Van de 32 procent huishoudens die het financieel zwaar hebben, heeft maar liefst 80 procent moeite om de boodschappen te betalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland in 2023 ongeveer 8,3 miljoen huishoudens. Dit betekent dat meer dan 2,6 miljoen huishoudens moeite hebben om rond te komen, en meer dan 2,1 miljoen huishoudens worstelen om de boodschappen te bekostigen. Van deze huishoudens die moeite hebben met rondkomen, heeft 33 procent wel eens meegemaakt dat ze niet konden betalen bij de supermarkt.
Wanneer het financieel tegenzit, zijn keuzes maken onvermijdelijk. Uit het onderzoek blijkt dat huishoudens prioriteit geven aan het betalen van de huur of hypotheek, gevolgd door de energierekening en de zorgverzekering. Deze vaste lasten staan bovenaan de lijst, waardoor er mogelijk moet worden bezuinigd op de boodschappen, zo blijkt. Zelfs bij huishoudens die geen financiële zorgen hebben, heeft nog steeds 15 procent moeite om de boodschappen te betalen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.