Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat het toedienen van oxytocine, ook bekend als het gelukshormoon, bij kinderen met autisme leidt tot sociale en gedragsmatige verbeteringen. Ja, je hebt het goed gelezen, een neusspray met oxytocine zou weleens de sleutel kunnen zijn tot het verlichten van stress bij deze kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Eerder hebben we al gehoord dat oxytocine zijn positieve stempel drukt op volwassen mannen met autisme, maar nu hebben de onderzoekers zich gericht op schoolgaande kinderen. Bijna 80 Vlaamse kids tussen acht en twaalf jaar deden mee aan het onderzoek. De ene helft kreeg dagelijks een neusspray met oxytocine (fun fact: In het buitenland is dezelfde neusspray al verkrijgbaar: daar wordt het gebruikt om borstvoeding bij vrouwen te stimuleren) de andere helft een placebo. Het doel? Kijken of dit gelukshormoon de sociale interacties en stressniveaus van deze kids positief kan beïnvloeden.
Lees verder onder de advertentie
Professor Kaat Alaerts van de Onderzoeksgroep Neurorevalidatie legt uit: “Voor kinderen met autisme kan het stressvol zijn om sociale interacties aan te gaan. Het gebruik van oxytocine is voor hen een beloftevolle piste om beter te kunnen omgaan met stress en sociale interacties.” Klinkt als veelbelovend nieuws, nietwaar?
Het blijkt dat oxytocine niet alleen op sociaal en gedragsmatig niveau effect heeft, maar ook biologische en fysiologische veranderingen teweegbrengt in het lichaam en de hersenen. Herhaalde toediening van oxytocine maakt het lichaam er gevoeliger voor. Onderzoeker Matthijs Moerkerke zegt: “De herhaalde toediening van oxytocine doet het aantal beschikbare receptoren toenemen en stimuleert dus het lichaamseigen oxytocinesysteem. De kinderen worden zo meer ontvankelijk voor de positieve, stressverlagende effecten.”
Lees verder onder de advertentie
Wat betekent dit voor de toekomst?
Laten we niet meteen allemaal naar de apotheek rennen voor een voorraad oxytocine-neusspray. Deze resultaten zijn een veelbelovende eerste stap, maar er zijn nog heel wat vragen te beantwoorden. Hoe lang houden de positieve effecten aan? Wat is de meest effectieve dosering? Hoe vaak moeten we het toedienen? Grootse vragen die meer onderzoek nodig hebben.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?