Rhesuszwangerschap kan echt een nachtmerrie zijn, waarbij de antilichamen van de moeder de baby’s bloed serieus kunnen verstoren.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger kreeg je een injectie met Rho(D)-immuunglobuline om te voorkomen dat je antilichamen maakt. Maar, onlangs verscheen een studie in de New England Journal of Medicine waar we blij van worden. Onderzoekers van UZ Leuven, samen met twintig andere ziekenhuizen, hebben een nieuwe speler op het veld getest: nipocalimab. En raad eens? Dit nieuwe medicijn heeft de overlevingskansen van baby’s bij rhesuszwangerschap met meer dan 90 procent verhoogd. Ja, je leest het goed—90 procent!
Lees verder onder de advertentie
Medische doorbaak
Voor de medische leken onder ons: bij een rhesuszwangerschap kunnen de antistoffen van de moeder ervoor zorgen dat het bloed van de baby wordt afgebroken, wat leidt tot bloedarmoede. Dit kan ernstig zijn, en tot nu toe was het gebruikelijk om ingrijpende bloedtransfusies uit te voeren. Maar met nipocalimab lijkt er een nieuwe manier om het probleem aan te pakken. Dit medicijn voorkomt namelijk dat die vervelende antistoffen van moeder naar baby worden doorgegeven.
Lees verder onder de advertentie
Bij UZ Leuven werd het medicijn getest op veertien vrouwen, waarvan er zeven eerder een verlies hadden ervaren bij een vorige zwangerschap. En hier komt het goede deel: dertien van de veertien foetussen hebben deze zwangerschap overleefd dankzij nipocalimab. Wat een doorbraak!
De toekomst
Professor Roland Devlieger van het UZ Leuven zegt: “Ja, een rhesuszwangerschap blijft een risico. Maar het goede nieuws is dat we nu met nipocalimab een significante stap vooruit hebben gezet. In landen waar screening en behandeling minder geavanceerd zijn, blijft het een groot probleem, dus deze ontwikkeling kan echt een verschil maken.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
Influencer Vera Camilla deelt verdrietig nieuws: ze had een chemische zwangerschap. De positieve test was zo gewenst, nadat zij en partner Jeff in november een miskraam meemaakten.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag