Nieuw medicijn verhoogt overlevingskansen voor baby’s bij rhesuszwangerschap

14.08.2024 09:00

Rhesuszwangerschap kan echt een nachtmerrie zijn, waarbij de antilichamen van de moeder de baby’s bloed serieus kunnen verstoren.

Vroeger kreeg je een injectie met Rho(D)-immuunglobuline om te voorkomen dat je antilichamen maakt. Maar, onlangs verscheen een studie in de New England Journal of Medicine waar we blij van worden. Onderzoekers van UZ Leuven, samen met twintig andere ziekenhuizen, hebben een nieuwe speler op het veld getest: nipocalimab. En raad eens? Dit nieuwe medicijn heeft de overlevingskansen van baby’s bij rhesuszwangerschap met meer dan 90 procent verhoogd. Ja, je leest het goed—90 procent!

Medische doorbaak

Voor de medische leken onder ons: bij een rhesuszwangerschap kunnen de antistoffen van de moeder ervoor zorgen dat het bloed van de baby wordt afgebroken, wat leidt tot bloedarmoede. Dit kan ernstig zijn, en tot nu toe was het gebruikelijk om ingrijpende bloedtransfusies uit te voeren. Maar met nipocalimab lijkt er een nieuwe manier om het probleem aan te pakken. Dit medicijn voorkomt namelijk dat die vervelende antistoffen van moeder naar baby worden doorgegeven.

Bij UZ Leuven werd het medicijn getest op veertien vrouwen, waarvan er zeven eerder een verlies hadden ervaren bij een vorige zwangerschap. En hier komt het goede deel: dertien van de veertien foetussen hebben deze zwangerschap overleefd dankzij nipocalimab. Wat een doorbraak!

De toekomst

Professor Roland Devlieger van het UZ Leuven zegt: “Ja, een rhesuszwangerschap blijft een risico. Maar het goede nieuws is dat we nu met nipocalimab een significante stap vooruit hebben gezet. In landen waar screening en behandeling minder geavanceerd zijn, blijft het een groot probleem, dus deze ontwikkeling kan echt een verschil maken.”

Bron: Nieuwsblad België

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.