Rhesuszwangerschap kan echt een nachtmerrie zijn, waarbij de antilichamen van de moeder de baby’s bloed serieus kunnen verstoren.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger kreeg je een injectie met Rho(D)-immuunglobuline om te voorkomen dat je antilichamen maakt. Maar, onlangs verscheen een studie in de New England Journal of Medicine waar we blij van worden. Onderzoekers van UZ Leuven, samen met twintig andere ziekenhuizen, hebben een nieuwe speler op het veld getest: nipocalimab. En raad eens? Dit nieuwe medicijn heeft de overlevingskansen van baby’s bij rhesuszwangerschap met meer dan 90 procent verhoogd. Ja, je leest het goed—90 procent!
Lees verder onder de advertentie
Medische doorbaak
Voor de medische leken onder ons: bij een rhesuszwangerschap kunnen de antistoffen van de moeder ervoor zorgen dat het bloed van de baby wordt afgebroken, wat leidt tot bloedarmoede. Dit kan ernstig zijn, en tot nu toe was het gebruikelijk om ingrijpende bloedtransfusies uit te voeren. Maar met nipocalimab lijkt er een nieuwe manier om het probleem aan te pakken. Dit medicijn voorkomt namelijk dat die vervelende antistoffen van moeder naar baby worden doorgegeven.
Lees verder onder de advertentie
Bij UZ Leuven werd het medicijn getest op veertien vrouwen, waarvan er zeven eerder een verlies hadden ervaren bij een vorige zwangerschap. En hier komt het goede deel: dertien van de veertien foetussen hebben deze zwangerschap overleefd dankzij nipocalimab. Wat een doorbraak!
De toekomst
Professor Roland Devlieger van het UZ Leuven zegt: “Ja, een rhesuszwangerschap blijft een risico. Maar het goede nieuws is dat we nu met nipocalimab een significante stap vooruit hebben gezet. In landen waar screening en behandeling minder geavanceerd zijn, blijft het een groot probleem, dus deze ontwikkeling kan echt een verschil maken.”
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.