Fatbike-regels op komst: Minimumleeftijd van 14 en verplichte helm

11.09.2024 09:00
fatbikes Bron: Unsplash

De Tweede Kamer wil gas terugnemen als het gaat om fatbikes. Ze zijn bezig met een nieuw plan om fatbikes veiliger te maken. Ze willen een minimumleeftijd van 14 jaar en een verplichte helm invoeren.

Waarom dan 14 jaar? VVD-Kamerlid Veltman vindt dat heel logisch, omdat de meeste ongelukken zijn van kinderen tussen de 10 en 14 jaar. PVV-Kamerlid Heutink is erg enthousiast over deze regels. Volgens hem sluit de motie precies aan bij wat de PVV, VVD en NSC al langer wilde.

Minister Madlener: ‘Even afremmen’ 

Minister Madlener van Infrastructuur houdt de deur nog op een kier. Hij begrijpt dat er iets moet veranderen, maar hij wijst ook op de juridische complicaties. Volgens hem is het namelijk erg lastig om fatbikes juridisch te onderscheiden van gewone elektrische fietsen. Dit maakt het moeilijk om specifieke regels voor fatbikes in te voeren zonder in de problemen te komen met de wetgeving. Toch blijft hij openstaan voor oplossingen en zal hij, als de motie wordt aangenomen, onderzoeken hoe deze uitdagingen kunnen worden aangepakt.

Opvoercampagne

In de tussentijd heeft Madlener in Rotterdam het startsein gegeven voor een campagne tegen het opvoeren van fatbikes en andere elektrische fietsen. Via sociale media, radiospots en posters worden jongeren én hun ouders gewaarschuwd voor de risico’s van die snelle, opgevoerde bikes. Radiozenders draaien spotjes die ouders aansporen om de fatbike van hun kind regelmatig te checken. Want ja, je wil natuurlijk niet dat je kind stiekem met een opgevoerde raket de weg op gaat, toch?

Madlener benadrukt nog maar eens dat het niet per se de dikke banden zijn die het probleem vormen, maar vooral de snelheid. “We kunnen geen ‘dikke-bandenpolitie’ invoeren. Zet je er wat dunnere banden op, rij je nog steeds te hard!” zegt hij. Het is dus niet alleen een kwestie van dikke banden, maar vooral van verstandig rijden.

Lees ook – Fatbikes onder vuur: traumachirurgen waarschuwen voor ernstig letsel

Meer bescherming voor jongeren

Wanneer de nieuwe regels ingevoerd worden is nog niet bekend, maar veel kids zullen de regels zeker niet leuk vinden. Fatbikes kunnen erg gevaarlijk zijn, vooral als ze opgevoerd zijn en je geen helm draagt. Hoge snelheid en geen bescherming maken het risico op ernstige ongelukken veel groter. Vorig jaar zijn er meer dan 55 ongelukken gemeld met een fatbike en dit jaar is dat 33. Het jaar is nog niet eens voorbij en er zijn al zoveel ongelukken gebeurd. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat jongeren slimmer omgaan met hun fatbike en hopelijk het aantal ongelukken omlaag brengen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.