Nieuwe polikliniek voor endometriose opent in september

25.07.2024 14:15

Op 10 september 2024 opent niemand minder dan koningin Máxima de nieuwe polikliniek voor ernstige endometriose in het Reinier de Graaf ziekenhuis. Een belangrijke mijlpaal voor vrouwen die te maken heeft met vervelende klachten zoals chronische pijn, verklevingen en vruchtbaarheidsproblemen.

Wist je dat tien procent van de vrouwen endometriose krijgt? Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit kan leiden tot klachten zoals hevige menstruatiepijn, chronische buik- en bekkenpijn, pijn tijdens seks en vruchtbaarheidsproblemen.

Extra aandacht

Het is een ernstige aandoening omdat het de kwaliteit van leven aanzienlijk kan verminderen en soms jaren duurt voordat een juiste diagnose wordt gesteld, waardoor behandelingen vaak laat beginnen. Gemiddeld duurt het 7,4 jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld. Gelukkig zorgt de betrokkenheid van koningin Máxima voor extra aandacht en begrip voor deze aandoening. Tijdens de opening zal ze aanwezig zijn, een kijkje achter de schermen nemen en praten met patiënten over hun ervaringen.

Snellere diagnose

De Nederlandse Endometriose Kliniek, waar de nieuwe polikliniek bij hoort, heeft vorig jaar 2.000 vrouwen geholpen en 200 operaties uitgevoerd. Ziekenhuizen zien een toename in het aantal doorverwijzingen van huisartsen voor vrouwen met endometriose. Artsen zijn steeds alerter op symptomen zoals buikpijn en menstruatieklachten, waardoor de diagnose sneller kan worden gesteld en behandeld. De vraag naar gespecialiseerde endometriosezorg groeit, en daarom is deze nieuwe kliniek echt welkom. Dankzij de nieuwe polikliniek in het Reinier de Graaf ziekenhuis wordt gespecialiseerde zorg steeds toegankelijker.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.