Dit is wat je moet weten over de nieuwe vaccinatieschema voor je kids

18.09.2024 09:00
vaccinatiegraad Bron: Pexels

Er komen veranderingen in het vaccinatieprogramma van kinderen. De prikken die ze nu op vier- en negenjarige leeftijd krijgen, worden verschoven naar andere leeftijden voor betere bescherming. Dit moet ervoor zorgen dat ze beter beschermd zijn op het moment dat ze het echt nodig hebben.

Zo krijgen kids de inenting tegen mazelen al als ze drie jaar zijn, zodat ze goed beschermd zijn voordat ze naar school gaan. En de prik tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DTP)? Die schuift op naar hun 14e. Je kunt binnenkort post verwachten met alle info.

Waarom deze veranderingen? 

Vanaf één januari gooit het Rijksvaccinatieprogramma het roer om. De prikken die kinderen normaal rond drie en negen maanden krijgen (tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio) verhuizen naar het moment dat ze vijf jaar oud zijn. De bescherming tegen polio verdwijnt uit deze prik, omdat Nederland al genoeg polio-vaccinaties geeft. Volgens Jeanne-Marie Hament van het RIVM is dat helemaal prima, want uit onderzoek blijkt dat extra bescherming tegen polio niet nodig is. Nederlandse kids krijgen al vier polio-prikken in hun eerste jaar, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er maar drie adviseert.

De prik tegen kinkhoest blijft wel belangrijk, zeker voor basisschoolkinderen met jongere broertjes of zusjes. Zij kunnen ernstig ziek worden van kinkhoest, dus het is fijn dat die bescherming nog even blijft.

Wat gebeurt er met de prik voor negenjarigen?

De prik voor negenjarigen wordt helemaal geschrapt. De BMR-prik (tegen bof, mazelen en rodehond) die negenjarigen normaal krijgen, schuift naar voren: volgens het nieuwe schema krijgen ze die nu als ze driejaar oud zijn. Zo zijn ze goed beschermd tegen mazelen voordat ze naar school gaan. Dit is extra belangrijk, want de vaccinatiegraad is de laatste tijd wat gezakt en er was zelfs een waarschuwing voor een mogelijke mazelenuitbraak. De DTP-prik (tegen difterie, tetanus en polio) wordt juist uitgesteld tot hun 14e verjaardag. Zo zijn ze beschermd tijdens hun puberteit.

Een klein nadeel is dat kinderen nu later de prik tegen de bof krijgen en die ziekte komt juist vaker voor bij tieners. Omdat de bof prik onderdeel is van de BMR-combi, is het lastig om die eerder te geven. Maar als blijkt dat tieners vaker de bof krijgen, wordt er misschien wel een extra prik voor hen ingepland.

Lees ook – Dit is het RS-virus en zo bescherm je je kleintje!

En hoe zit het met de baby’s? 

Ook voor baby’s verandert er iets. De prikken tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Haemophilus sp influenza b, hepatitis B en pneumokokken worden nu niet meer met 11 maanden gegeven, maar een maandje later, met 12 maanden. Geen zorgen, je baby moet toch naar het consultatiebureau, dus dit valt eigenlijk niet op. 

Inhaalprik

Met de nieuwe wijzigingen in het vaccinatieschema moeten veel kinderen binnenkort hun prikken op een ander moment krijgen. Kinderen geboren tussen 2016 en 2022 die hun tweede BMR-prik niet op driejarige leeftijd hebben gehad, krijgen in 2025 een uitnodiging voor een inhaalprik. Deze veranderingen moeten ervoor zorgen dat kinderen langer en beter beschermd blijven tegen nare ziektes.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.