Babyvet of overgewicht? Kinderarts: ‘Het is alarmerend dat veel ouders het verschil niet herkennen’

overgewicht Beeld: Pexels
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 2 minuten

“Dat groeit er wel uit”, denken veel ouders als hun kind wat voller is. Maar uit onderzoek blijkt dat overgewicht bij kinderen vaak niet wordt herkend. En dat is zorgelijk, want dit zogenoemde ‘babyvet’ kan serieuze gezondheidsproblemen zoals obesitas veroorzaken.

Lees verder onder de advertentie

Steeds meer jonge kinderen kampen met overgewicht, maar veel ouders lijken dit niet door te hebben —of willen het liever niet zien. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Uitmetkinderen.nl onder 500 ouders. Terwijl het CBS aangeeft dat 14,5 procent van de kinderen tot 12 jaar overgewicht heeft, geeft slechts 6 procent van de ouders aan dit te (h)erkennen.

Lees verder onder de advertentie

Babyvet of overgewicht

Kinderarts Sultan Duyar noemt deze cijfers “alarmerend” en herkent de trend dagelijks in haar praktijk. “Ouders vergelijken hun kind vaak met leeftijdsgenootjes, waardoor overgewicht minder opvalt. En ‘babyvet’ klinkt misschien onschuldig, maar dat is het vaak niet.” Ook culturele ideeën over wat een gezond lichaam is, kunnen een vertekend beeld geven.

Lees verder onder de advertentie

Eén op de vier beweegt niet voldoende

Daarnaast blijken ouders het beweeggedrag van hun kinderen flink te overschatten. Bijna één op de vier kinderen voldoet niet aan de aanbevolen hoeveelheid beweging, maar slechts één op de zeven ouders denkt dat hun kind te weinig beweegt. En dat terwijl voldoende bewegen een van de belangrijkste wapens is tegen overgewicht.

Lees verder onder de advertentie

‘Bewegen hoeft geen sporten te zijn’

René Dekker van Uitmetkinderen.nl pleit voor simpele aanpassingen in het dagelijks leven: “Laat je kind fietsen naar school, wandel samen na het eten, of ga op avontuur in het bos. Bewegen hoeft geen sportles te zijn.”

Volgens Duyar zit de oplossing niet alleen in meer beweging, maar vooral in bewustwording en samenwerking binnen het gezin. “Maak van gezond leven een gezinsmissie. Zoek hulp bij experts zoals kinderartsen of leefstijlcoaches. Overgewicht is geen kwestie van schuld, maar van zorg.”

Wereldwijd één op drie kinderen obesitas

De kinderarts roept ook op tot stevig beleid. “Zonder actie zal in 2050 één op de drie kinderen wereldwijd te zwaar zijn. Dat is geen toekomstprobleem, dat is nú. Het vraagt om een gezamenlijke aanpak: ouders, zorgverleners én beleid moeten hierin samen optrekken.”

Manon schrikt ook van hoeveel kinderen overgewicht hebben in de klas van haar zoontje.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken