Bevallen is een rollercoaster van emoties, ongemak en – tja – pijn. Je mentaal voorbereiden op deze gebeurtenis is lastig, maar het kan. Hoe? Met een paar ijsklontjes. Klinkt misschien vreemd, maar deze oefening wordt steeds populairder onder aanstaande moeders.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed: met ijsklontjes kun je je op een verrassende en effectieve manier mentaal én fysiek klaarstomen voor de grote dag.
IJsklontjes voor je bevalling
Zo ga je te werk: pak een paar ijsklontjes uit de vriezer. Houd de ijsklontjes zo lang mogelijk in je handen. Geen gesjoemel, maar écht vasthouden, hoe koud het ook wordt. Blijf ondertussen rustig ademhalen. Laat die schouders zakken, focus op je ademhaling en probeer de kou te ‘accepteren’. Herhaal dit een paar keer per week en kijk hoe je het steeds langer volhoudt.
Eerlijk is eerlijk: ijsklontjes vasthouden voelt behoorlijk oncomfortabel. En dat is precies de bedoeling. Deze oefening helpt je wennen aan ongemak, een van de dingen die je tijdens de bevalling zeker zult ervaren. Hier zijn nog drie andere redenen waarom deze simpele truc zo goed werkt:
Lees verder onder de advertentie
1. Je leert omgaan met pijn of ongemak
De kou van de ijsklontjes simuleert een fysieke uitdaging, net als de weeën dat straks doen. Door dit te oefenen, leer je om niet direct in paniek te raken en in plaats daarvan te focussen op wat je wel kunt doen: rustig blijven en doorademen.
Lees verder onder de advertentie
2. Je traint je ademhaling
Ademhaling is je geheime wapen tijdens de bevalling. Deze oefening dwingt je om je ademhaling onder controle te houden, zelfs als je instinct zegt dat je moet hyperventileren. Hoe beter je dit onder de knie hebt, hoe makkelijker je straks door de intensiteit van de weeën komt.
Lees verder onder de advertentie
3. Je wordt mentaal sterker
De bevalling draait niet alleen om fysieke kracht, maar ook om mentale power. IJsklontjes vasthouden klinkt simpel, maar het vergt doorzettingsvermogen en focus. Het is een reminder dat ongemak tijdelijk is en dat jij sterker bent dan je denkt.
Natuurlijk is een bevalling meer dan alleen omgaan met ongemak. Maar deze simpele oefening helpt je om vertrouwen op te bouwen in je eigen kracht. Door jezelf eraan te herinneren dat je ongemak kunt overwinnen, ga je straks met een sterker gevoel die bevallingskamer in.
Lees verder onder de advertentie
Dus, haal die ijsklontjes uit de vriezer en probeer het eens. Het is misschien even wennen, maar hé, als dit helpt om straks kalmer en sterker te zijn tijdens bevalling, dan zijn het die koude handen meer dan waard.
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.