Bevallen is een rollercoaster van emoties, ongemak en – tja – pijn. Je mentaal voorbereiden op deze gebeurtenis is lastig, maar het kan. Hoe? Met een paar ijsklontjes. Klinkt misschien vreemd, maar deze oefening wordt steeds populairder onder aanstaande moeders.
Lees verder onder de advertentie
Ja, je leest het goed: met ijsklontjes kun je je op een verrassende en effectieve manier mentaal én fysiek klaarstomen voor de grote dag.
IJsklontjes voor je bevalling
Zo ga je te werk: pak een paar ijsklontjes uit de vriezer. Houd de ijsklontjes zo lang mogelijk in je handen. Geen gesjoemel, maar écht vasthouden, hoe koud het ook wordt. Blijf ondertussen rustig ademhalen. Laat die schouders zakken, focus op je ademhaling en probeer de kou te ‘accepteren’. Herhaal dit een paar keer per week en kijk hoe je het steeds langer volhoudt.
Eerlijk is eerlijk: ijsklontjes vasthouden voelt behoorlijk oncomfortabel. En dat is precies de bedoeling. Deze oefening helpt je wennen aan ongemak, een van de dingen die je tijdens de bevalling zeker zult ervaren. Hier zijn nog drie andere redenen waarom deze simpele truc zo goed werkt:
Lees verder onder de advertentie
1. Je leert omgaan met pijn of ongemak
De kou van de ijsklontjes simuleert een fysieke uitdaging, net als de weeën dat straks doen. Door dit te oefenen, leer je om niet direct in paniek te raken en in plaats daarvan te focussen op wat je wel kunt doen: rustig blijven en doorademen.
Lees verder onder de advertentie
2. Je traint je ademhaling
Ademhaling is je geheime wapen tijdens de bevalling. Deze oefening dwingt je om je ademhaling onder controle te houden, zelfs als je instinct zegt dat je moet hyperventileren. Hoe beter je dit onder de knie hebt, hoe makkelijker je straks door de intensiteit van de weeën komt.
Lees verder onder de advertentie
3. Je wordt mentaal sterker
De bevalling draait niet alleen om fysieke kracht, maar ook om mentale power. IJsklontjes vasthouden klinkt simpel, maar het vergt doorzettingsvermogen en focus. Het is een reminder dat ongemak tijdelijk is en dat jij sterker bent dan je denkt.
Natuurlijk is een bevalling meer dan alleen omgaan met ongemak. Maar deze simpele oefening helpt je om vertrouwen op te bouwen in je eigen kracht. Door jezelf eraan te herinneren dat je ongemak kunt overwinnen, ga je straks met een sterker gevoel die bevallingskamer in.
Dus, haal die ijsklontjes uit de vriezer en probeer het eens. Het is misschien even wennen, maar hé, als dit helpt om straks kalmer en sterker te zijn tijdens bevalling, dan zijn het die koude handen meer dan waard.
We kennen allemaal wel een verhaal over een bizar betaalverzoek, toch? Dat is lachen, tot het je ineens zelf overkomt. Sonja kreeg een Tikkie van het vriendje van haar dochter.
In de podcast Geuze & Gorgels vertelt Monica Geuze dat ze de achternaam van haar dochter wil laten aanpassen. Zara-Lizzy gaat nu door het leven met de naam van haar vader, Veldwijk, en dat ziet haar moeder graag anders.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
We doen het allemaal weleens: uit automatisme roepen we “Goed gedaan!” als onze kinderen iets presteren. Volgens kinderpsycholoog Becky Kennedy zijn juist deze twee woorden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Slaap jij al jaren met lucide dromen over een volledige nacht doorslapen? Dan zou het zomaar eens kunnen dat jouw kinderen tot een van de sterrenbeelden behoren die bekendstaan als de slechtste slapers.