Gaat je kind na groep 8 naar vmbo, havo of vwo? Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) wil dat deze schoolkeuze later moet plaatsvinden dan nu. Hij wil alle leerlingen op deze manier maximaal de kans geven om het beste uit zichzelf te halen.
Lees verder onder de advertentie
Op dit moment maken kinderen in groep 8 een eindtoets die – samen met het schooladvies – bepalend is voor de keuze voor vmbo, havo of vwo te gaan. En dit kan volgens experts leiden tot ongelijke onderwijskansen.
Lees verder onder de advertentie
‘Kansenongelijkheid komt mijn keel uit’
“We moeten op heel veel terreinen bereid zijn om verregaande keuzes te maken, ook op later selecteren”, zegt Wiersma in het AD. “Wat mij betreft gaan we daarmee aan de slag, maar de vraag is: hoe snel kan dat? Want dan zijn we jaren verder. Ik werk nu de opties uit. U hoort daar dit najaar meer over. Wat als een paal boven water staat: de kansenongelijkheid die we nu zien komt mij de keel uit.”
Lees verder onder de advertentie
Doorstroomtoets
De eindtoets wordt vanaf schooljaar 2023-2024 sowieso omgetoverd in een doorstroomtoets. Leerlingen uit groep 8 maken deze dan al in februari. Daarbij adviseerde de Onderwijsraad vorig jaar al het selectiemoment uit te stellen tot na een brede driejarige brugperiode, maar of minister Wiersma hierin mee wil gaan, is nog niet bekend.
Bron: AD.nl
Lees verder onder de advertentie
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:
*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzonden
Van extravagante thema’s tot dure locaties, het lijkt soms alsof de lat steeds hoger wordt gelegd voor kinderfeestjes. Maar wat doe je als je ineens zélf moet betalen voor het feestje waar je kind voor is uitgenodigd? Het overkwam Gina.
We vlogen het afgelopen jaar van de ene zwangerschapsaankondiging naar de andere. Hoog tijd om al het babynieuws op een rijtje te zetten: deze BN’ers verwachten een baby in 2025.
Een speeldagje bij een vriendin klinkt onschuldig, toch? Voor Brenda veranderde het in een dure les toen haar dochter Ellie per ongeluk een vaas omstootte. Wat volgde, was een Tikkie van 350 euro en een hoop gedoe.
Met de beste bedoelingen zet je jarenlang maandelijks braaf een bedrag opzij, om je kind een goede start te kunnen bieden. Om vervolgens je zoon op zijn achttiende verjaardag toegang te geven tot die spaarrekening en hij een jaar later geld komt vragen, omdat het op is.