Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Het is maandag Sint-Maarten, oftewel het startschot van het winter snoepfestijn. Maar uit Amerikaans onderzoek blijkt opnieuw hoe belangrijk de eerste 1000 dagen voor een kind zijn. Kinderen die beperkt suikerinname krijgen hebben een lagere kans op diabetes en op een hoge bloeddruk. Een verbod op kindermarketing voor snoep is zo’n gek idee nog niet volgens de onderzoekers.
In de eerste 1000 dagen wordt de essentiële basis gelegd voor een gezond leven voor een kind. Hoogleraar vroege ontwikkeling en gezondheid Tessa Roseboom bewees dit al eerder met wetenschappelijk onderzoek en schreef hier haar gelijknamige boek ‘De eerste 1000 dagen’ over.
“Te weinig bouwstenen hebben een negatief effect, maar veel suiker ook. Dit nieuwe onderzoek bevestigt hoe belangrijk voeding in de eerste duizend dagen is. Organen, voedselvoorkeuren en stofwisseling worden in deze periode gevormd”, zegt Roseboom in het NRC.
Het is heel lastig om te bewijzen wat het effect op suiker is op de eerste 1000 dagen van een kind. Er zijn immers weinig ouders te vinden die in de testgroep “geef je kind veel suiker” willen zitten. Amerikaanse onderzoekers vonden in de UK biobank een bijzondere data-set waarmee ze toch een vergelijkbaar onderzoek konden doen.
Na de oorlog was suiker op de bon in Groot-Brittannië, maar in 1953 stopte dit. Zo konden onderzoekers baby’s vergelijken die voor het suikerrantsoen waren geboren en baby’s die daarna waren geboren. En wat bleek? De baby’s die niet op suikerrantsoen waren hadden grotere kans op diabetes en een hoge bloeddruk op latere leeftijd.
De suikerrantsoenbaby’s hadden 35 procent minder kans op diabetes type twee als ze zestig zijn. En het risico op hoge bloeddruk was bij de suikerrantsoenbaby’s 20 procent kleiner dan bij de baby’s waar suiker niet meer op de bon was.
Ook konden de Amerikaanse onderzoekers nog meer verrassende conclusies trekken uit de data-set. Zo bleek dat hoe langer kinderen waren blootgesteld aan het rantsoen, hoe beter beschermd ze waren tegen ziektes. Vooral baby’s die van zes tot twaalf maanden weinig suiker hadden gekregen, bleken later beter beschermd.
De positieve resultaten van de ‘suikertaks’ geldt niet alleen voor baby’s die voor 1953 geboren waren, maar ook voor baby’s die toen nog in de baarmoeder zaten. De onderzoekers trekken de conclusie dat zelfs als de baby’s alleen in de baarmoeder aan het rantsoen waren blootgesteld, dat het risico op ziektes op latere leeftijd dan ook kleiner was.
Zo gek is een verbod op kindermarketing voor snoep of een suikertaks dus nog niet, suggereren de auteurs van het onderzoek. Roseboom licht dit in NRC toe: “Je hoort vaak dat gezonde voeding je eigen verantwoordelijkheid is. Maar wat je in je eerste duizend dagen eet, is niet je eigen keuze. Als de overheid de volksgezondheid wil bevorderen en mensen een goede kans wil geven gezond op te groeien, zijn maatregelen nodig om een gezonder voedselaanbod af te dwingen, zoals een suikertaks.”
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!