Net zwanger? Doe mee aan dit onderzoek naar bekkenpijn!

16.09.2024 11:00
zwangerschap

Het leed dat bekkenpijn heet… Maar liefst 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt in meer of mindere mate te maken met bekkenpijn, maar een eenduidige oorzaak voor bekkenpijn is niet bekend. Daar willen onderzoekers van Beter Begrip van Bekkenpijn verandering in brengen!

Wat is bekkenpijn?

Met bekkenpijn wordt pijn in de gehele bekkenregio bedoeld, dus alles tussen je onderste rib en je bilplooi. Dus ook pijn in de onderrug valt onder bekkenpijn. Niet te verwarren met bekkeninstabiliteit, overigens. Enorm veel zwangere vrouwen krijgen last van hun bekken tijdens de zwangerschap. Maar waarom krijgt nou de één wel last van het bekken, sommige al meteen in de eerste paar weken van de zwangerschap, een ander pas aan het eind, en weer een ander helemaal niet?

Lees ook – ‘Van misselijkheid tot harde buiken: dít zijn veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes per trimester

Er worden wel enkele oorzaken voor genoemd, zoals hormoonhuishouding en de houding van de vrouw, maar de meeste genoemde oorzaken zijn niet wetenschappelijk bewezen. De onderzoekers van de Faculteit Gedrag- en Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam werken daarom samen met het Instituut Bewegingsstudies van de Hogeschool Utrecht in een grootschalig, landelijk onderzoek, om nu juist eens wél de daadwerkelijke redenen wetenschappelijk onderbouwd vast te stellen.

Gevolgen

Bekkenpijn kan enorme gevolgen hebben voor zwangere vrouwen. Sommige vrouwen kunnen niet meer sporten of werken en belanden halverwege de zwangerschap thuis omdat ze bedrust moeten houden. Als je al kinderen hebt, is het natuurlijk heel naar als je niet meer in staat bent zelf voor hen te zorgen. En laten we wel wezen, negen maanden is nogal lang als je ineens niks meer mag of kan… Ook is het niet bij iedereen het geval dat alle klachten ineens als sneeuw voor de zon verdwijnen na de bevalling, zoals wel vaak gedacht wordt. Daarom is het goed dat hier nu eens grootschalig en langdurig onderzoek naar gedaan wordt!

Lees ook – ‘Nieuwe polikliniek voor endometriose opent in september

Doe ook mee!

De onderzoekers van Beter Begrip van Bekkenpijn benaderen verloskundigenpraktijken door het hele land om genoeg participanten te vinden. Als je meedoet aan het onderzoek, vul je verschillende vragenlijsten in, vanaf de eerste acht weken zwangerschap tot het eerste halfjaar postpartum. Deze uitgebreide vragenlijsten vul je gewoon thuis in, dus het is relatief laagdrempelig om mee te doen. Je hoeft geen last te hebben van bekkenpijn om mee te doen.

Voor het onderzoek zijn veel vrouwen nodig om echt goede conclusies te kunnen trekken. Op die manier kunnen er wetenschappelijk onderbouwde redenen gevonden worden waar bekkenpijn door veroorzaakt wordt. En zo kan bekkenpijn dus ook beter en eerder herkend worden, en daardoor op den duur hopelijk voorkomen worden. En daar hebben alle zwangeren na jou óók nog profijt van! Schrijf je hier in om mee te doen aan het onderzoek.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.