Voor te vroeg geboren baby’s is goede, ongestoorde slaap het belangrijkste voor een kans op een zo normaal mogelijke ontwikkeling. Dat meldt het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht naar aanleiding van onderzoek.
Lees verder onder de advertentie
Te vroeg geboren baby’s hebben de meeste kans op een normale ontwikkeling als ze goed slapen. Hersenonderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht hebben dit vastgesteld. Ze ontdekten dat baby’s die lang aaneengesloten doorsliepen, meer ‘witte stof’ hadden. Dat is de stof die signalen doorgeeft aan de hersenen. Baby’s die vaker gestoord werden in hun diepe slaap en dus vaker wakker werden, hadden deze stof minder.
“De witte stof is belangrijk, omdat de hersenontwikkeling bij deze kwetsbare kleine patiënten vaak achterblijft, wat kan leiden tot verschillende problemen”, is terug te lezen in een persbericht van het UMC Utrecht. Vanwege de ontdekking verwachten de onderzoekers dat goede slaap op de lange termijn veel voordelen kan hebben voor te vroeg geboren baby’s.
Lees verder onder de advertentie
Te vroeg geboren baby’s kwetsbaar
“Veel te vroeg geboren baby’s zijn kwetsbaar”, aldus het UMC Utrecht. “Ze lopen het risico op allerlei problemen bij de ontwikkeling, zoals concentratie of gedragsproblemen. In het ziekenhuis wordt de slaap van deze baby’s vaak verstoord door allerlei medische handelingen die misschien ook uitgesteld hadden kunnen worden.”
Dit algoritme maakt gebruik van gegevens over de hartslag en ademhalingsfrequentie van de baby’s. Die worden op neonatale intensive care-afdelingen (NICU’s) standaard in de gaten gehouden. “In feite hebben we ons bestaande monitoringsysteem omgetoverd tot een soort smartwatch die lichaamsfuncties in de gaten kan houden”, legt slaaponderzoeker en neonatoloog Jeroen Dudink van het UMC Utrecht uit.
Er wordt verwacht dat door dit onderzoek sommige ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geboren kinderen voorkomen kunnen worden. “We kunnen hopelijk in de toekomst ervoor zorgen dat de uitstelbare medische interventies alleen worden gedaan op een moment dat een baby niet in zijn of haar actieve slaap zit”, legt Jeroen uit. “Dit alles met als uiteindelijke doel om te vroeg geboren baby’s een zo goed mogelijke start van hun leven te geven.”
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.