Onderzoek bewijst: goede slaap belangrijkste voor te vroeg geboren baby’s

Slapende kat / slaap Foto: Unsplash
Daisy Heyer-Markos
Daisy Heyer-Markos
Leestijd: 3 minuten

Voor te vroeg geboren baby’s is goede, ongestoorde slaap het belangrijkste voor een kans op een zo normaal mogelijke ontwikkeling. Dat meldt het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht naar aanleiding van onderzoek.

Lees verder onder de advertentie

Te vroeg geboren baby’s hebben de meeste kans op een normale ontwikkeling als ze goed slapen. Hersenonderzoekers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht hebben dit vastgesteld. Ze ontdekten dat baby’s die lang aaneengesloten doorsliepen, meer ‘witte stof’ hadden. Dat is de stof die signalen doorgeeft aan de hersenen. Baby’s die vaker gestoord werden in hun diepe slaap en dus vaker wakker werden, hadden deze stof minder.

Lees ook – Gáááp! Na de bevalling verliezen moeders vier keer zoveel slaap als mannen (en dit kun je eraan doen)

Lees verder onder de advertentie

Witte stof belangrijk voor hersenontwikkeling

“De witte stof is belangrijk, omdat de hersenontwikkeling bij deze kwetsbare kleine patiënten vaak achterblijft, wat kan leiden tot verschillende problemen”, is terug te lezen in een persbericht van het UMC Utrecht.  Vanwege de ontdekking verwachten de onderzoekers dat goede slaap op de lange termijn veel voordelen kan hebben voor te vroeg geboren baby’s.

Lees verder onder de advertentie

Te vroeg geboren baby’s kwetsbaar

“Veel te vroeg geboren baby’s zijn kwetsbaar”, aldus het UMC Utrecht. “Ze lopen het risico op allerlei problemen bij de ontwikkeling, zoals concentratie of gedragsproblemen. In het ziekenhuis wordt de slaap van deze baby’s vaak verstoord door allerlei medische handelingen die misschien ook uitgesteld hadden kunnen worden.”

Lees verder onder de advertentie

In het onderzoek werd gebruikgemaakt van machine learning om slaappatronen bij te vroeg geboren baby’s te analyseren. Het team ontwikkelde een algoritme dat herkent in welke fase van de slaap een baby zich bevindt.

Dit algoritme maakt gebruik van gegevens over de hartslag en ademhalingsfrequentie van de baby’s. Die worden op neonatale intensive care-afdelingen (NICU’s) standaard in de gaten gehouden. “In feite hebben we ons bestaande monitoringsysteem omgetoverd tot een soort smartwatch die lichaamsfuncties in de gaten kan houden”, legt slaaponderzoeker en neonatoloog Jeroen Dudink van het UMC Utrecht uit. 

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Met deze tips slapen je koters wél door (en jij ook)

Baby’s niet meer storen in actieve slaap

Er wordt verwacht dat door dit onderzoek sommige ontwikkelingsproblemen bij te vroeg geboren kinderen voorkomen kunnen worden. “We kunnen hopelijk in de toekomst ervoor zorgen dat de uitstelbare medische interventies alleen worden gedaan op een moment dat een baby niet in zijn of haar actieve slaap zit”, legt Jeroen uit. “Dit alles met als uiteindelijke doel om te vroeg geboren baby’s een zo goed mogelijke start van hun leven te geven.”

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken