Onderzoek: meer bomen in de buurt, minder ADHD bij kinderen

19.09.2024 20:43
bomen adhd onderzoek Bron: Pexels

Kinderen die opgroeien in een groene buurt, vooral met veel bomen, hebben minder kans op ADHD. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat natuur in de stad een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van het kinderbrein.

ADHD is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis die wereldwijd 5 tot 7 procent van de kinderen treft. Symptomen als hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen zorgen vaak voor uitdagingen op school en in sociale situaties. Onderzoekers keken naar hoe omgevingsfactoren, zoals natuur in de buurt, invloed kunnen hebben op deze diagnose.

Onderzoek naar bomen en ADHD

De studie, gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, analyseerde gegevens van 689 kinderen uit Zuid-Polen. De onderzoekers vergeleken kinderen met en zonder ADHD en onderzochten hoeveel groene ruimte er rondom hun huis aanwezig was. Daarbij keken ze specifiek naar bomen en grasvelden, binnen een straal van 500 meter.

Wat bleek? Kinderen die in een omgeving met veel bomen wonen, bewegen meer. En meer beweging hangt samen met een kleinere kans op ADHD, ontdekten de onderzoekers. Grasvelden lieten echter geen effect zien, wat aangeeft dat niet alle soorten groen hetzelfde effect hebben.

En de tuin?

Daarnaast bleek dat kinderen met een tuin een sterkere band met hun buurt ervaren. Ze voelden zich veiliger en meer verbonden met de mensen om hen heen, wat goed is voor hun mentale welzijn. Toch vonden de onderzoekers geen direct verband tussen deze ‘sociale cohesie’ en ADHD.

Lees ook: Steeds meer kinderen hebben ADHD volgens onderzoek en dat komt hierdoor

Hoewel dit onderzoek een interessante link legt tussen een boomrijke omgeving en minder ADHD, benadrukken de wetenschappers dat er nog vervolgstudies nodig zijn. Ze willen beter begrijpen hoe lange termijn blootstelling aan natuur de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt. Ook roepen ze stadsplanners op om meer aandacht te besteden aan groene ruimtes in stedelijke gebieden.

Kortom, bomen in de buurt lijken meer te doen dan alleen schaduw geven: ze kunnen een positief effect hebben op de hersenontwikkeling van kinderen en zo mogelijk de kans op ADHD verlagen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.