Kinderen die opgroeien in een groene buurt, vooral met veel bomen, hebben minder kans op ADHD. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, waaruit blijkt dat natuur in de stad een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling van het kinderbrein.
Lees verder onder de advertentie
ADHD is een veelvoorkomende ontwikkelingsstoornis die wereldwijd 5 tot 7 procent van de kinderen treft. Symptomen als hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen zorgen vaak voor uitdagingen op school en in sociale situaties. Onderzoekers keken naar hoe omgevingsfactoren, zoals natuur in de buurt, invloed kunnen hebben op deze diagnose.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoek naar bomen en ADHD
De studie, gepubliceerd in het Journal of Environmental Psychology, analyseerde gegevens van 689 kinderen uit Zuid-Polen. De onderzoekers vergeleken kinderen met en zonder ADHD en onderzochten hoeveel groene ruimte er rondom hun huis aanwezig was. Daarbij keken ze specifiek naar bomen en grasvelden, binnen een straal van 500 meter.
Lees verder onder de advertentie
Wat bleek? Kinderen die in een omgeving met veel bomen wonen, bewegen meer. En meer beweging hangt samen met een kleinere kans op ADHD, ontdekten de onderzoekers. Grasvelden lieten echter geen effect zien, wat aangeeft dat niet alle soorten groen hetzelfde effect hebben.
En de tuin?
Daarnaast bleek dat kinderen met een tuin een sterkere band met hun buurt ervaren. Ze voelden zich veiliger en meer verbonden met de mensen om hen heen, wat goed is voor hun mentale welzijn. Toch vonden de onderzoekers geen direct verband tussen deze ‘sociale cohesie’ en ADHD.
Hoewel dit onderzoek een interessante link legt tussen een boomrijke omgeving en minder ADHD, benadrukken de wetenschappers dat er nog vervolgstudies nodig zijn. Ze willen beter begrijpen hoe lange termijn blootstelling aan natuur de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt. Ook roepen ze stadsplanners op om meer aandacht te besteden aan groene ruimtes in stedelijke gebieden.
Lees verder onder de advertentie
Kortom, bomen in de buurt lijken meer te doen dan alleen schaduw geven: ze kunnen een positief effect hebben op de hersenontwikkeling van kinderen en zo mogelijk de kans op ADHD verlagen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.