Zijn de oudste kinderen van het gezin echt verantwoordelijker en is de jongste vaker de clown van de familie of is dit aangeleerd gedrag? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt: de gezinsgrootte en de plek in het gezin maakt wel degelijk uit.
Lees verder onder de advertentie
Plek in het gezin heeft wel invloed
Onderzoekers zijn al jaren bezig om te achterhalen of geboortevolgorde invloed heeft op de persoonlijkheid van kinderen. Voorheen bleek uit studies dat de invloed op persoonlijkheid tussen oudste, middelste en jongste kinderen minimaal zijn, maar uit recent onderzoek van de Canadese Brock universiteit zijn nieuwe, verrassende resultaten gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Gezinsgrootte maakt wél uit
“De resultaten van het onderzoek laten niets aan de verbeelding over: karaktereigenschappen variëren afhankelijk van de geboortevolgorde en de grootte van het gezin”, aldus de Canadese hoogleraren pyschologie Michael Ashton en Kibeom Lee.
Het was al bekend uit eerder onderzoek dat oudsten vaak net iets slimmer zijn. Maar nu ontdekten de Canadese wetenschappers ook dat mensen uit een groot gezin hoger scoorden op coöperatieve eigenschappen zoals eerlijkheid en vriendelijkheid. Ze kunnen beter samenwerken dus. Vooral de middelste kinderen bleken hier door de gezinssamenstelling beter op te scoren. Ze hadden gemiddeld een iets betere score dan hun oudere en jongere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Geen garanties
Is elk middelste kind nu een goede samenwerker en zijn jongsten slecht in samenwerken? Nee zo zwart-wit is het niet. De onderzoekers benadrukken dat geboortevolgorde en gezinsgrootte geen garantie zijn voor een specifiek karakter.
Lees verder onder de advertentie
“Als je een willekeurig iemand kiest uit een gezin van zes en deze persoon vergelijkt met een willekeurig enig kind, dan is er een kans van 60 procent dat de persoon uit het grote gezin coöperatiever is”, legt Lee uit. Je kunt dus niet alles over een persoon voorspellen op basis van geboortevolgorde.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Geboortevolgorde iets kleinere invloed
De gezinsgrootte heeft de meeste invloed op de persoonlijkheid van een kind, blijkt uit het onderzoek. Maar de geboortevolgorde speelt ook ook een rol. “Het effect van geboortevolgorde is klein, maar het bestaat”, aldus Ashton. De middelste kinderen lijken meer bereid tot samenwerking, omdat ze van nature de balans moeten vinden tussen jongere en oudere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Ben jij zelf een middelste kind? Dan wist je dit waarschijnlijk al lang, maar toch fijn dat de wetenschap dit nu ook bevestigt.
Een kinderwens hebben is een verlangen dat diep van binnen kan branden. Maar wat als jouw wens zó groot is, dat je een grens overschrijdt? Anna (28) deelt haar verhaal over een beslissing die haar leven voorgoed veranderde – en waar ze nog steeds mee worstelt.
Onverwacht een brief krijgen van Jeugdzorg, dat ze een melding hebben gekregen van mishandeling en bij je langs willen komen. De schrik van elke ouder. Het overkwam Chantal.
Rekeningen na een avondje uit: de ene wil om en om betalen, de ander liever splitten. Hoe dan ook, het kan toch lastige situaties opleveren. Zo ook voor Felicia en haar vriend, die opdraaiden voor de rekening van hun vrienden.
Een onbegrijpelijk fenomeen. Zo noemt presentator en ondernemer Kaj Gorgels het vaderschap. In Switched-On de podcast vertelt hij meer over hoe hij de eerste maanden met zijn zoon beleefde en wat zijn allergrootste missie is als kersverse vader.