Eerste kerstdiner op school: ‘Een halfuur later belde zijn juf’
Het is spannend, zo’n eerste kerstdiner op school. En dan kan je kleine in al z’n enthousiasme de festiviteiten íets te ver door trekken.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet onderzoek naar iets waar wensmama’s mee worstelen: herhaalde miskramen. De oplossing zou zomaar eens dichtbij kunnen zijn.
Stel je voor: je hebt al een paar keer het verdriet moeten verwerken van een miskraam en nu is er een sprankje hoop. Onderzoekers willen weten of het medicijn prednisolon, dat je misschien kent van andere behandelingen, kan helpen om de kans op een gezond en levend geboren kindje te vergroten.
Normaal gesproken beschermt het immuunsysteem ons tegen gevaarlijke dingen van buitenaf, maar een zwangerschap is eigenlijk ook ‘vreemd’ voor je lichaam, in ieder geval de helft van de foetus. Artsen denken dat soms het afweersysteem van de vrouw haar eigen zwangerschap niet herkent en daardoor afstoot. Dit zou dus een reden kunnen zijn voor miskramen zonder duidelijke andere oorzaak. Gynaecoloog Lisa Lashley legt uit: “Van prednisolon is bewezen dat het invloed kan hebben op bepaalde afweercellen. Zo wordt het middel gebruikt bij orgaantransplantatie om te voorkomen dat het lichaam van de ontvanger het nieuwe orgaan afstoot.” De artsen willen dus onderzoeken of dit ook geldt voor een zwangerschap.
Lees ook – België eerste land in Europa dat partners rouwverlof geeft bij vroege miskraam
Prednisolon wordt al in andere landen gebruikt voor vrouwen met herhaalde miskramen, zoals in België en Duitsland. Maar hier in Nederland willen ze echt harde bewijzen, dus hier wordt het nog niet standaard voorgeschreven. Er is wel al eerder onderzoek naar gedaan, maar dat was te klein en niet uitgebreid genoeg. Daarom hebben ze in het LUMC nu de grote PREMI-studie opgezet, samen met elf andere Nederlandse klinieken. Het doel? Eindelijk duidelijk krijgen of dit middel echt werkt.
De PREMI-studie richt zich op vrouwen die al twee of meer miskramen zonder bekende oorzaak hebben gehad en nu weer zwanger zijn (maximaal 7 weken). De helft van de deelnemers krijgt prednisolon, de andere helft een placebo (een nepmedicijn). Wat jij krijgt, dat weet je niet, en ook de artsen niet. Deze ‘blinde’ methode zorgt ervoor dat de resultaten niet worden beïnvloed door verwachtingen.
En nee, je hoeft niet telkens naar het LUMC te komen. Alles gebeurt grotendeels op afstand, met telefoontjes en vragenlijsten. Wel zo fijn als je toch al genoeg aan je hoofd hebt, toch? Heb je interesse? Er kunnen nog vrouwen meedoen aan het onderzoek! Meer informatie lees je onderaan dit artikel.
Nu denk je misschien: “Prednisolon, dat klinkt heftig!” Maar geen zorgen, zegt onderzoeker Yentl Béquet. Het is waar dat het bij andere ziektes (zoals astma) in hoge doses kan zorgen voor vervelende bijwerkingen, zoals gewichtstoename en een broze huid. Maar in dit onderzoek krijgen vrouwen een korte kuur en veel lagere doseringen. Bij een eerdere studie in Engeland, waar ook prednisolon werd getest bij miskramen, hadden vrouwen alleen milde bijwerkingen en niemand stopte met het medicijn. Ook is het al bewezen dat het veilig te gebruiken is tijdens een zwangerschap.
Lees ook – Sarah loopt Amsterdam Marathon voor sterrenkindjes: ‘Op precies deze datum was ik uitgerekend’
Het onderzoek kijkt naar verschillende dingen. Zo willen de onderzoekers minimaal een verschil van 12 procent zien in het aantal gezond geboren baby’s tussen de vrouwen die prednisolon slikken en die de placebo krijgen. Daarnaast checken ze natuurlijk ook of het medicijn veilig is voor moeder en kind, het mag geen ernstige bijwerkingen geven. Ze letten bijvoorbeeld op:
Als prednisolon inderdaad helpt, dan willen de onderzoekers dit graag toevoegen aan de Nederlandse richtlijnen als standaardbehandeling, zodat meer vrouwen er baat bij kunnen hebben. Herhaalde miskramen zijn natuurlijk heel verdrietig en het zou toch mooi zijn als die mogelijk voorkomen kunnen worden. Fingers crossed dat het onderzoek een positieve uitkomst heeft!
Ben je benieuwd en zou je misschien willen meedoen? De onderzoekers zoeken nog vrouwen die willen deelnemen aan het onderzoek. Interesse? Mail dan naar premi@lumc.nl of kijk voor meer info op deze website. En belangrijk om te weten: op 26 oktober organiseert het LUMC een speciale dag voor vrouwen die te maken hebben gehad met miskramen. Je kunt je aanmelden via deze link.
Bron: LUMC
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.