Goed nieuws: volgens Nederlandse onderzoekers is orale immunotherapie dé manier om jonge kinderen met een voedselallergie te genezen. Binnen tien jaar kan zelfs sprake zijn van voedselallergievrije generaties.
Lees verder onder de advertentie
Volgens de ORKA-studie, een samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, het Reinier de Graaf Gasthuis, het Martini Ziekenhuis en het Emma kinderziekenhuis, kunnen voedselallergieën door orale immunotherapie zomaar verleden tijd zijn. Met deze therapie geef je kinderen elke dag een kleine dosis van een product waarvoor ze allergisch zijn.
Lees verder onder de advertentie
Volledig genezen
Nu adviseren zorgverleners kinderen met een voedselallergie om deze producten niet te eten. “Maar ons onderzoek laat zien dat als je hele jonge kinderen (baby’s nog) blootstelt aan voedsel waar ze allergisch voor zijn, ze volledig kunnen genezen”, vertelt kinderallergoloog en hoofdonderzoeker Ted Klok. Het afgelopen jaar hebben 35 kinderen de orale immunotherapie afgerond. “32 daarvan kunnen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie.”
Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met de behandeling. “We weten dat bij kinderen van vier jaar en ouder de allergie meestal niet meer verdwijnt”, zegt Klok. In het onderzoek werden kinderen tussen de 9 en 24 maanden behandeld, en dat was een succes. Maar het succespercentage van 90 procent lijkt volgens Klok alleen bij deze leeftijdsgroep haalbaar. De onderzoeker is positief over de toekomst. “Stel je voor: in plaats van een leven lang een voedselallergie hebben, altijd een epi-pen op zak, gewoon altijd alles kunnen eten en drinken.”
Yolanthe Cabau is niet alleen een succesvolle actrice, presentatrice én Kek Mama columnist, maar vooral een liefdevolle moeder. Haar zoontje Xess Xava, die ze samen met ex-man Wesley Sneijder heeft, is haar grote trots. Maar zoals dat tegenwoordig helaas vaker gaat op sociale media, krijgt ook hij te maken met ongevraagde meningen en ongepaste opmerkingen.
1 April is voor kinderen een feestdag op zich. Geintjes bedenken, mensen foppen en dan gierend van het lachen kijken of iemand erin trapt. Maar dit jaar liep het bij Keesje thuis nét even anders dan gepland. Of nou ja, misschien juist precies zoals gepland: een Tikkie voor iedereen!
Als de school belt flitsen er tachtig scenario’s door je hoofd, geen van alle goede. Gelukkig is er niet altijd sprake van rampspoed. Zoals bij Mieke (39), moeder van Merel (15) en Xavi (3).
Soms doe je als ouders iets waar je later spijt van hebt. Of waar je je enigszins voor schaamt. Zo ook Dilara, die door een actie niet bepaald meer goed bekend staat op de school van haar dochters.
Merel had nooit gedacht zó’n moeder te worden en vond thuisblijfmoeder eigenlijk een beetje een vies woord. En haar baan was toch ook best leuk? Maar toen ze weer ging werken na haar verlof, wist ze ineens helemaal niet meer wat er nou zo leuk aan was geweest.