Dit is waarom liefde voor je kind anders voelt dan liefde voor je partner (of huisdier)

liefde
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

We gebruiken het woord ‘liefde’ in allerlei situaties: van vurige passie voor je partner tot onvoorwaardelijke liefde voor je kind of zelfs de liefde voor de natuur of een hobby. Maar waarom benoemen we al deze verschillende gevoelens eigenlijk met hetzelfde woord?

Lees verder onder de advertentie

Nieuw onderzoek van Aalto University brengt met hersenscans nieuwe inzichten. “Stel je voor: je ziet je pasgeboren baby voor de allereerste keer. Dat kleine, zachte wondertje ligt gezond en wel in je armen. Je hart loopt over van liefde.” Dit was een van de scenario’s die onderzoekers aan 55 ouders voorlegden. Terwijl ze zich inbeelden hoe het voelde, werd hun hersenactiviteit gemeten. En dat leverde verrassende resultaten op.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Eerste liefdesverdriet: “Hij heeft het uitgemaakt!’ snikte mijn dochter’

Een kijkje in de hersenen van verliefde ouders

Onderzoeker en filosoof Pärttyli Rinne vertelt: “We hebben nu een veel completer beeld van de hersenactiviteit die gepaard gaat met verschillende soorten liefde.” De scans toonden aan dat liefde je hersenen op allerlei plekken activeert, van het beloningssysteem diep in je hersenen tot de gebieden die betrokken zijn bij sociale interacties.

Lees verder onder de advertentie

Wat bleek? De liefde voor je kind zorgde voor de meest intense hersenactiviteit, zelfs nog meer dan romantische liefde. “Bij ouderlijke liefde zagen we een sterke activatie in het beloningssysteem van de hersenen, dat zagen we niet bij andere vormen van liefde,” vertelt Rinne. Liefde voor partners, vrienden, vreemden, huisdieren en de natuur werd ook onderzocht.

Interessant genoeg bleek dat de hersenen reageren op hoe dichtbij je je voelt bij het object van je liefde. Niet verrassend: affectie voor vreemden deed je hersenen veel minder ‘oplichten’ dan liefde voor je partner of kind. Liefde voor de natuur activeerde wel het beloningssysteem en de visuele delen van de hersenen, maar niet de gebieden die te maken hebben met sociale interactie.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook – Check welk huisdier past bij het sterrenbeeld van je kind voordat je aan viervoeters begint

En liefde voor je huisdier dan?

Wat de onderzoekers niet hadden verwacht, was dat de hersenactiviteit bij verschillende vormen van liefde tussen mensen zo veel op elkaar leek. Het verschil zat vooral in hoe sterk de activatie was. Maar er was één uitzondering: de liefde voor huisdieren. Bij mensen die een huisdier hebben, werden de hersengebieden die gaan over sociaal gedrag actiever dan bij mensen zonder huisdieren. De participanten werd het volgende voorgelegd: “Je zit lekker op de bank en je kat komt naast je liggen, spinnend en wel. Je voelt de liefde voor je pluizige vriendje.” Aan de hersenactiviteit konden de onderzoekers vaak al zien of iemand een huisdier had of niet. Hoe leuk is dat?

Lees verder onder de advertentie

Wat kunnen we leren van dit onderzoek?

Het onderzoeksteam onder leiding van Rinne doet al jaren onderzoek naar emoties. Met deze nieuwe inzichten hopen ze filosofische discussies over de aard van liefde te verrijken. Ook zouden ze graag zien dat hun bevindingen helpen om mentale problemen zoals hechtingsstoornissen of relatieproblemen beter te begrijpen en behandelen.

Lees verder onder de advertentie

Bron: ScienceDaily

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

Meest bekeken