Geef jij je kind ook regelmatig een kopje thee? Een gezond alternatief om limonade, melk of water mee af te wisselen, toch? Misschien toch even heroverwegen of dit wel zo’n goed alternatief is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat er veel microplastics vrijkomen als een theezakje in aanraking komt met heet water.
Lees verder onder de advertentie
Microplastics in thee
Na school de dag doornemen met koekjes en een kopje thee. Of je kind dit nu met jou, de oppas of opa en oma doet, het is een fijn ritueel. Maar misschien wil je de manier waarop je thee zet en geeft aan je kind binnenkort toch anders aanpakken. Uit onderzoek van de Canadese universiteit blijkt dat er grote hoeveelheden micro- en nanoplastics in je kopje thee terechtkomen, zodra het theezakje met heet water in aanraking komt.
Lees verder onder de advertentie
Het onderzoek
De onderzoekers van de McGill Universiteit testten vier soorten zakjes van verschillende theemerken. De polypropyleen, cellulose en nylon-6 microplastics geven veel meer microdeeltjes vrij dan van tevoren werd gedacht. De onderzoekers gebruikten nieuwe technieken om mircoplastics te meten en hierdoor zijn de resultaten nu verrassend hoger dan voorheen.
Onderzoeker Alba Garcia: “Met deze innovatieve aanpak hebben we de verontreinigende stoffen in detail gekarakteriseerd. Dit is een belangrijke opmaat voor verder onderzoek naar de mogelijke effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.”
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Thee zonder microplastics voor kinderen
Wat betekent dit nu? Moeten we onze kinderen geen thee meer geven? Als je microplastics compleet wilt vermijden kun je het beste verse theeblaadjes in een thee-ei geven. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zo vermijd je dus ook microplastics die door de theezakjes in het water komen.
Lees verder onder de advertentie
Overigens is nog niet bekend of microplastics schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Dat wil echter ook niet zeggen dat het nìet ongezond voor je is. We weten het gewoon nog niet op dit moment. Er loopt daarom volop onderzoek om dat verder te achterhalen. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je dus beter theedrinken met verse thee een thee ei.
Wil je weten hoeveel kopjes thee je kind per leeftijd mag drinken en welke theesmaken geschikt zijn? Je leest het in onderstaand artikel.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Je kind hoeft echt niet op zijn of haar vierde een businessplan te schrijven of knuffels te coachen met post-its op hun voorhoofd om later succesvol te worden.
We doen allemaal ons best, maar eerlijk is eerlijk: sommige moeders zijn nét een tikkie… intenser. Je weet wel, de moeders die bij elke nies al googelen of het kinkhoest is. De moeders die hun kind een helm willen opzetten om naar de speeltuin te gaan. Grote kans dat als je overbezorgd bent, je sterrenbeeld […]
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (4) en baby (11 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over de eerste schooldag