Onderzoek: de ‘moederschapsboete’ beperkt moeders in hun carrière

moederschap carrièrekansen werkende moeders werk Beeld: GettyImages
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Kinderen krijgen is prachtig, maar financieel en career wise niet altijd gunstig voor vrouwen. Uit onderzoek van Claudia Goldin, winnaar van de Nobelprijs voor de Economie, blijkt dat moederschap niet alleen direct na de geboorte een negatieve impact heeft op het inkomen van vrouwen, maar ook op de lange termijn.

Lees verder onder de advertentie

Voor vaders ligt dit vaak anders: zij worden in hun carrière juist gezien als zelfstandig en daadkrachtig. En dat blijft niet onopgemerkt, want vaders krijgen vaak meer kansen en beloningen op de werkvloer. Jup, zelfs anno 2025 nog.

Lees verder onder de advertentie

In landen zoals het Verenigd Koninkrijk wordt deze zogenaamde “moederschapsboete” al langer besproken. Denk aan discriminatie tijdens de zwangerschap, hoge kosten voor kinderopvang en ineffectieve regelingen voor flexibel werken. Maar hoe zit het met de kwaliteit van werk dat moeders uitvoeren? Nu is ook onderzoek gedaan naar hoe deze moederschapsboete zich uitstrekt tot de banen die moeders hebben, in vergelijking met vaders en vrouwen zonder kinderen.

Lage kwaliteit van werk

Er is gekeken naar de kwaliteit van banen. Denk aan factoren zoals mogelijkheden voor training, doorgroeikansen, controle over dagelijkse taken, werktijden, secundaire arbeidsvoorwaarden en werk-privébalans. Slecht werk, met hoge werkdruk, weinig controle en beperkte flexibiliteit, kan schadelijk zijn voor het welzijn. Voor werkende ouders is dit extra zorgelijk vanwege de impact die het kan hebben op hun kinderen.

Lees verder onder de advertentie

En wat blijkt? Er is een duidelijke moederschapsboete. Moeders, vooral met kinderen in de schoolleeftijd, werken vaker in banen van lage kwaliteit. Dit zijn banen zonder doorgroeimogelijkheden, met weinig training en vaak in deeltijd. Dit alles terwijl vaders en vrouwen zonder kinderen wél vaker toegang hebben tot banen met betere voorwaarden.

Moeders kiezen niet, ze worden beperkt

Sommige mensen denken misschien dat moeders “kiezen” voor banen met minder beloningen en kansen om flexibeler te kunnen zijn voor hun kinderen. Maar uit het onderzoek blijkt dat de banen die moeders hebben, vaak niet eens zoveel flexibiliteit bieden. Ze scoren slecht op zowel flexibiliteit als doorgroeimogelijkheden. Moeders ruilen carrièrekansen dus niet in voor meer flexibiliteit, ze krijgen simpelweg minder opties.

Lees verder onder de advertentie

Hoe beïnvloedt dit het gezin?

De moederschapsboete heeft een grote impact. De stress van slecht werk, gecombineerd met de hoge kosten voor kinderopvang en partners die vaak lange dagen maken, zorgt voor een grotere kans op burn-out bij werkende moeders. Ondertussen blijven veel vaders werken in banen met lange uren en goede doorgroeimogelijkheden, wat hen verder vooruit helpt in hun carrière.

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Wat kunnen werkgevers doen?

Werkgevers hebben een cruciale rol in het aanpakken van de moederschapsboete. Het gaat niet alleen om gelijke beloning, maar ook om gelijke kansen op kwalitatief goed werk. Dit zijn volgens de onderzoekers enkele voorbeelden van oplossingen:

Lees verder onder de advertentie
  • Promotie voor deeltijders: Maak doorgroeikansen en belangrijke rollen beschikbaar voor mensen die in deeltijd werken.
  • Echt flexibel werken: Zorg dat regelingen voor flexibel werk daadwerkelijk effectief zijn en niet alleen op papier bestaan.
  • Gelijkheid bevorderen: Creëer een werkomgeving waarin vaders én moeders eerlijk worden beoordeeld, ongeacht hun gezinsstatus.

Zowel werkgevers als overheden moeten wakker worden. Als we het talent en welzijn van moeders serieus nemen, kan de moederschapsboete worden verminderd. En dat is niet alleen goed voor moeders, maar voor de hele samenleving.

Meest bekeken