‘De ouders van tegenwoordig hebben het makkelijk. Wij hadden geen Google en moesten het zonder al die gadgets doen.’ Is dit jou ook weleens gezegd door iemand van een oudere generatie? Naast dat dit soort opmerkingen behoorlijk irritant zijn, blijken ze ook nog eens niet waar. Uit een nieuwe studie blijkt namelijk dat ouders van nu het zwaarder hebben dan ooit.
Lees verder onder de advertentie
Dit schrijven antropologen van Cambridge in een nieuwe studie. Wat blijkt? Hoe verder we terug in de tijd gaan, hoe meer hulp moeders kregen vanuit de omgeving. In de tijd van jagers en verzamelaars kregen kleine kinderen maar liefst negen uur per dag persoonlijke zorg en fysiek contact van wel vijftien (!) verschillende verzorgers. Deze verzorgers reageerden meer dan de helft van de keren op het gehuil van een baby, in plaats van de vader of moeder zelf. Lijkt je dat niet heerlijk?
Lees verder onder de advertentie
Ouders hebben het zwaarder dan ooit
Oké, we kunnen tegenwoordig gebruik maken van de kinderopvang, maar dat is toch wezenlijk anders. Ten eerste betalen we daar zelf een hoop centen voor, wat weer op andere manieren stress met zich kan meebrengen. Ten tweede wordt de situatie uit de tijd van de jagers en verzamelaars alleen nagebootst als er niet te veel kinderen per begeleider zijn en als dezelfde begeleiders meerdere jaren bij dezelfde kinderen blijven. Dat is vaak niet aan de orde. Ten derde wordt de opvang hoofdzakelijk ingezet zodat de ouders kunnen gaan werken, terwijl het vroeger zo was dat de ouders even een fijne pauze konden nemen.
Lees verder onder de advertentie
Meer steun en zorg nodig
Volgens de onderzoekers hebben ouders in de gehele menselijke geschiedenis niet zo onder druk gestaan als nu. Zij vinden daarom dat er iets moet gebeuren. “Als samenleving, van beleidsmakers tot werkgevers en gezondheidszorg, moeten we samenwerken om ervoor te zorgen dat moeders en kinderen de steun en zorg ontvangen die ze nodig hebben om te floreren”, aldus onderzoeker Nikhil Chaudhary. Verbeterde en meer betaalbare (of gratis) kinderopvang zou een goede stap zijn.
Danique Bossers (32) is CEO van mode-imperium Most Wanted en maakt de podcast Unfinished Business met verloofde Pieter Musters. Ook is Danique open over de ziekte endometriose, waar ze aan lijdt en aan geopereerd is. Ze maakte een podcastaflevering met specialist Maddy Smeets over deze slopende ziekte.
Anne-Marie en haar vriendin Laura verwachten in april hun eerste kindje en zoals veel aanstaande ouders, wilden ze graag een 3D-echo laten maken. In de ochtendshow met Mattie en Marieke deelde de zwangere nieuwslezeres haar eerste (en waarschijnlijk laatste) ervaring met de welbekende 3D-echo.
Elke moeder kent zo’n strijd. Zo’n totaal onnodige, maar toch eindeloos durende strijd met een peuter. En als je dan ook nog eens commentaar krijgt van een onbekende op straat doet dat je spreekwoordelijke emmer helemaal overlopen. Jade (30) vertelt er meer over.
Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Er zijn van die vrouwen die meteen wisten: “Een dochter, dat past perfect bij mij!” Niet zo gek, want ze hadden al een zwak voor roze glitterjurkjes, vlechtkunst op topniveau en high tea’s met mini-sandwiches.