Een doosje rozijnen is hartstikke gezond voor je kind, toch? Een onderzoek van Foodwatch zegt iets anders: zij ontdekten dat rozijnen in toenemende mate vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen.
Lees verder onder de advertentie
Hoe zit dat precies?
Steeds meer bestrijdingsmiddelen in rozijnen
Volgens het Voedingscentrum is het prima om je kind een kleine portie rozijnen te geven, maar een analyse van Foodwatch toont aan dat het toch niet zo’n onschuldig tussendoortje is. Dat ontdekte de ‘voedselwaakhond’ door nog niet gepubliceerde gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op te vragen. Daaruit blijkt dat rozijnen, die onder andere werden gevonden in distributiecentra van Aldi en Plus, nu meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan een paar jaar geleden. In 2018 werden er 6,1 gifsoorten aangetroffen per meting, in 2020 ging het gemiddeld om 11,3 gifsoorten. Volgens Foodwatch bevatten de geanalyseerde rozijnen een ‘cocktail’ van bestrijdingsmiddelen. In totaal werden daarin 45 verschillende soorten landbouwgif gevonden. Sommige pesticiden kunnen effect hebben op de groeiontwikkeling van hersenen, geslachtsdelen en de hormoonhuishouding of zorgen voor schimmelgroei in het lichaam. Vanaf een bepaalde hoeveelheid kunnen ze ook kankerverwekkend zijn. In de toegestane hoeveelheden kunnen bestrijdingsmiddelen meestal niet zoveel kwaad, maar een mix van pesticiden kan wel gevaarlijk zijn.
Hoe het mogelijk is dat er zoveel verschillende bestrijdingsmiddelen in rozijnen zitten? ‘Boer A gebruikt bijvoorbeeld vier pesticiden en boer B vier andere soorten. Op de veiling komen ze samen en dan heb je er al acht die in één doosje terecht kunnen komen’, vertelt Nicole van Gemert van Foodwatch tegen RTL Nieuws. Bovendien hebben bestrijdingsmiddelen wel individuele limieten, maar is er geen regelgeving voor het mixen van pesticiden. Hoe schadelijk dat precies is voor de gezondheid is nog niet onderzocht. Maar: ‘Zolang er twijfel is over de risico’s, horen pesticidecocktails niet thuis op ons bord — en al helemaal niet op het bord van onze kinderen’, aldus Van Gemert. Foodwatch roept supermarkten op om maximaal vijf bestrijdingsmiddelen per product toe te staan. Hun advies: koop voorlopig alleen biologische rozijnen, want daarin werden geen restanten van bestrijdingsmiddelen gevonden.
Iedere zwangere vrouw droomt van haar perfecte babyshower: een feest vol liefde, verrassingen en alle aandacht voor haar en de baby. Maar wat als je die bijzondere dag ineens moet delen?
Daniel (38) dacht dat hij het allemaal voor elkaar had: een lieve vrouw, een zoontje van vier en pas een tweede kindje erbij. Maar waar het gezin op het eerste gezicht compleet leek, begon het van binnen langzaam uit elkaar te vallen.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.