Nee, je kan niet kiezen of je een jongen of een meisje krijgt. Maar je kunt wel tot op zekere hoogte invloed uitoefenen op het geslacht van je toekomstige baby. Soms heb je gewoon een voorkeur voor het een of het ander en daar is niks mis mee.
Lees verder onder de advertentie
Wat bepaalt of je baby een jongen of een meisje wordt?
Het is eigenlijk simpel: de vader heeft het laatste woord. De eicel van de moeder draagt altijd een X-chromosoom (vrouwelijk), maar het sperma van de vader bepaalt of het een jongen (Y) of een meisje (X) wordt. Wanneer de eicel wordt bevrucht, komen de chromosomen samen en wordt het geslacht bepaald.
Lees verder onder de advertentie
Kun je kiezen of je een jongen of meisje krijgt?
De kans op een jongen en meisje liggen vrijwel gelijk. En helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat we dit proces kunnen sturen – hoe graag we het ook zouden willen. Maar misschien heb je gehoord van de ‘Shettles-methode’. Volgens Dr. Shettles (jaren ‘70) gedragen mannelijke en vrouwelijke zaadcellen zich anders en die kennis zou je kunnen gebruiken om toch een beetje invloed te hebben.
Lees verder onder de advertentie
Timing is alles (of niets)
Dr. Shettles ontdekte dat sperma met een Y-chromosoom (jongen) kleiner en sneller is, maar ook minder lang leeft. Het X-sperma (meisje) is daarentegen langzamer, maar taaier. Zijn theorie? Heb seks rond de eisprong als je een jongen wilt, want de snelle Y-zwemmers bereiken de eicel als eerste. Wil je een meisje? Dan kun je beter eerder in je vruchtbare periode aan de slag, want het geduldige, sterke X-sperma overleeft langer.
Shettles suggereerde ook dat het standje een rol speelt. Voor een jongen: diepe penetratie (doggy style bijvoorbeeld), zodat de snelle mannelijke zaadcellen dichterbij de eicel beginnen. Voor een meisje: missionarishouding, met minder diepe penetratie. Maar volgens Dr. Michael Thomas, fertiliteitsspecialist, hebben standjes nul effect op het geslacht van je baby. Kies dus vooral wat je fijn vindt en laat de natuur z’n werk doen.
Lees verder onder de advertentie
Eten voor een jongen of meisje
Shettles meende dat de zuurtegraad in de vagina invloed kon hebben. Een zuurdere omgeving zou beter zijn voor de sterke vrouwelijke zaadcellen (meisje), terwijl een alkalisch milieu de snellere mannelijke zaadcellen helpt (jongen). Sommige voedingsmiddelen zouden de pH-waarde van je lichaam kunnen veranderen.
Lees verder onder de advertentie
Dr. Thomas mag er dan niet in geloven, Drs. Annet Noorlander gelooft wel degelijk dat je invloed kunt hebben op het geslacht van je baby. Met haar bedrijf Gender Consult helpt ze stellen met een duidelijke voorkeur voor een geslacht om de kans daarop te vergroten. Lees het hoe en waarom in dit interview met Annet.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
En hoe zit het met tweelingen?
Twins zijn geweldig, maar plannen kun je ze niet. Wat vergroot je kans?
Vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF, waarbij meerdere embryo’s worden teruggeplaatst.
Ovulatiemedicatie die meer eicellen laat rijpen.
Leeftijd: vrouwen boven de 35 hebben meer kans op tweelingen door een verhoogde hormoonproductie.
Familiegeschiedenis: zit het in je familie? Dan is de kans groter dat jij ook tweelingen krijgt.
Conclusie? Of je nou droomt van een jongen, meisje of een tweeling, probeer het los te laten en geniet van het avontuur. Moeder natuur heeft soms verrassingen in petto en dat maakt het juist zo bijzonder!
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen