Waterparels, ook wel bekend als Orbeez of water beads, zijn kleine, kleurrijke balletjes die water absorberen en in omvang toenemen. Hoewel ze populair zijn als sensorisch speelgoed, kunnen ze ook gevaarlijk zijn.
Lees verder onder de advertentie
Waterparels zijn gemaakt van superabsorberende polymeren die water opnemen en daardoor groeien van een paar millimeter tot wel 1,5 centimeter in diameter. Ze worden vaak gebruikt voor decoratieve doeleinden en als speelgoed vanwege hun aantrekkelijke kleuren en textuur.
Waterparels lijken dan ook het perfecte sensorische speelgoed: kleurrijk, glad en magisch groeiend in water. Maar achter die kleurrijke bolletjes schuilt gevaar. Steeds vaker belanden kinderen in het ziekenhuis door het inslikken van deze schijnbaar onschuldige parels.
Lees verder onder de advertentie
Al langere tijd is bekend dat waterparels verstikking kunnen veroorzaken, doordat ze opzwellen na het inslikken. Toch is dat niet het enige gevaar. Zo veranderde het leven van de 13 maanden oude Kipley Haugen, voorgoed na het per ongeluk inslikken van een waterparel.
Darmblokkade door waterparel
De oudere zus van Kipley speelde met waterparels, maar per ongeluk belandde er eentje in de mond van de dreumes. Uiteindelijk veroorzaakte dat een ernstige darmobstructie. Artsen ontdekten pas tijdens een spoedoperatie dat de parel in haar dunne darm was opgezwollen en een blokkade had veroorzaakt.
Lees verder onder de advertentie
Haar moeder, Ashley Haugen, was opgelucht na de operatie: “Iedereen dacht dat ze gewoon weer beter zou worden”, vertelde Haugen aan CBS News. Maar de nachtmerrie was nog lang niet voorbij.
In de weken na haar operatie vertoonde Kipley alarmerende neurologische symptomen. Ze had moeite met coördinatie, reageerde niet goed op prikkels en ontwikkelde uiteindelijk toxische hersenencefalopathie – een aandoening die kan optreden na blootstelling aan schadelijke chemicaliën. De oorzaak? Mogelijk chemische stoffen in de waterparels.
Haar moeder strijdt nu voor strengere waarschuwingslabels en pleit zelfs voor een totaalverbod op waterparels. “Het breekt mijn hart wat er met Kipley is gebeurd. Maar voor mij is het een troost om te weten dat onze pijn een doel heeft”, zegt Haugen.
Waarom zijn waterparels zo gevaarlijk?
De risico’s van waterparels gaan dus veel verder dan simpelweg een verstikkingsgevaar. Dit is waarom ze zo gevaarlijk zijn:
Explosieve groei in het lichaam Waterparels beginnen als piepkleine balletjes, vaak niet groter dan een zandkorrel. Maar eenmaal ingeslikt kunnen ze hun formaat met meer dan 100 keer vergroten, waardoor ze levensgevaarlijke blokkades in de darmen veroorzaken.
Verborgen chemische gevaren Sommige waterparels bevatten acrylamide, een bekende neurotoxine en kankerverwekkende stof. Blootstelling hieraan kan leiden tot ontwikkelings- en neurologische problemen bij kinderen.
Vertraagde symptomen In tegenstelling tot veel andere ingeslikte voorwerpen zwellen waterparels langzaam op. Hierdoor kunnen symptomen als buikpijn, braken, uitdroging en lusteloosheid pas dagen of zelfs weken later optreden, wat een snelle diagnose bemoeilijkt.
Niet alleen inslikken is een risico Waterparels zijn klein genoeg om in oren, neuzen en zelfs longen terecht te komen. Dit kan leiden tot gehoorverlies, infecties en ademhalingsproblemen.
Wat kunnen ouders doen?
Waterparels blijven natuurlijk gewoon erg leuk om mee te spelen, maar het risico is te groot om te negeren. Wil je ze toch in huis halen? Neem dan deze voorzorgsmaatregelen:
✔ Houd ze buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Bewaar ze goed afgesloten. ✔ Laat kinderen er niet zonder toezicht mee spelen. Zelfs oudere kinderen kunnen per ongeluk een parel inslikken. ✔ Ruim ze direct op na gebruik om te voorkomen dat ze verspreid raken in huis. ✔ Wees je bewust van mogelijke gevolgen en symptomen en neem bij twijfel direct contact op met een arts.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.